ЕС готов на нови санкции срещу Русия

Даниел Митов: Трябва да казваме ясно къде стоим, защото приятелите започват да се съмняват

"България иска да се води диалог с Русия, но не може да отрича очевидни неща"

Даниел Митов Сн. МВНР

Страните членки на Европейския съюз са стигнали до "пълно единодушие" за разширяването на санкциите заради кризата с Украйна, но засега без нови икономически мерки. В същото време Брюксел ще се опита да възобнови преговорите с руския президент Владимир Путин. Това стана ясно по време на срещата на европейските външни министри в Брюксел.

Българският външен министър Даниел Митов коментира, че България иска да се води диалог с Русия, но отричането на очевидни неща като присъствието на руска военна техника и жива сила (в Украйна) създава недоверие.

Той коментира, че българската позиция трябва да отразява това, че принадлежим към западния свят.

"Десетилетия се борим да бъдем част от него, цялата ни държавност се гради на тези ценности и в такива моменти трябва да си казваме къде стоим. Трябва да умеем да предефинираме отношенията си с Русия, така че да не влизаме в конфликт. Трябва да казваме ясно къде стоим, защото иначе приятелите ти започват да се съмняват в теб", заяви Митов, цитиран от БТА.

По време на служебното правителство Москва "атакува" остро България заради плановете ѝ да се освободи от зависимостта си от старото руско военно оборудване, като това даде повод на Бойко Борисов да обещае предизборно, че ще "оправи" отношенията с Русия. До момента обаче няма ясни индикации каква лична позиция ще заеме новият премиер по отношение на Русия.

Митов коментира още, че ЕС трябва да изгради цялостна стратегия и нова политика по отношение на Русия.

По-рано тази година правителството на Пламен Орешарски, както и някои други в Европа, обявиха резерви срещу икономическите санкции срещу Русия, но сега ЕС отчита, че санкциите са дали резултат.

"Санкциите са реактивна мярка на действията на Москва", обясни в понеделник Митов.

По думите му наложените досега санкции дават ефект - състоянието на руската рубла и на руската икономика и изтеглянето на инвеститори са сериозен удар.

Спадналата драстично цена на петрола също оказва влияние, отбеляза той.

Новите санкции ще засегнат организаторите на изборите в Донбас

По време на днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи е постигнато единодушие за разширяването на санкциите, като новите мерки ще бъдат насочени към участвалите в организацията и признаването на изборите в Източна Украйна.

Министрите са поискали от дипломатическата служба на ЕС да изготви нови черни списъци, "насочени срещу сепаратистите", които да бъдат одобрени преди края на месеца, съобщи Франс прес.

ЕС и Запада не признаха изборите в така наречените Донецка и Луганска народна република на 2 ноември. Русия до момента също не ги е признала официално, но се обяви в подкрепа на вота.

Митов коментира, че приключването на военните действия в Украйна е първи приорите, но данните за присъствието на руски военни и идването на нови (в Украйна) не дава поводи за огромен оптимизъм.

Съществува опасност от ескалация на конфликта, каза Митов.

ЕС ще се опита да върне Путин на масата за преговори

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини каза от своя страна, че освен върху евентуални нови санкции, ЕС трябва да работи повече върху реформите в Украйна и възможностите за диалог с Русия.

Преди срещата на върха в Брюксел Могерини каза, че ЕС ще се опита най-вече да върне руския президент Владимир Путин на масата на преговорите.

Украинският външен министър Павло Климкин настоя от своя страна ЕС да изпрати на Русия ясен сигнал за твърдост, съчетан със заплаха за нови санкции.

"Време е да се отправи ясно послание към Москва и да ѝ се каже, че всяко ново дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще породи допълнителни мерки от страна на ЕС", заяви пред Франс прес външният министър.

В неделя Владимир Путин отпътува по-рано от Бризбейн и стана първият световен лидер, напуснал срещата на върха на Г-20, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна. Американският президент Барак Обама обвини Русия за инвазията в Украйна, а британският премиер Дейвид Камерън предупреди за евентуален "замразен конфликт" в Европа.

Споделяне

Още от България