Даниел Митов: Визите за Турция няма да паднат преди да е изпълнила критериите

Външният министър Даниел Митов

В рамките на преговорите за присъединяване към ЕС и за визова либерализация има определени критерии, които трябва да бъдат покрити и нито една държава не може да прави изключение от това. Това заяви в четвъртък министърът на външните работи Даниел Митов в навечерието на заседанието на Европейския съвет и срещата ЕС-Турция.

Митов допълни, че казаното е в сила както за Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, така и за Турция.

Това, което защитаваме днес на Европейския съвет, е, че, ако се определят някакви дати за такъв вид либерализация, трябва да е ясно, че Турция е длъжна да поеме ангажимент за дата, от която да започне изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция и да има достатъчно време, за да може да бъде верифициран ефектът от това, тоест дали споразумението наистина се изпълнява, каза Митов.

Министърът на външните работи Даниел Митов участва в дискусия "Дилемите пред Европа и перспективите на Западните Балкани" в рамките на представянето на годишния външнополитически бележник на Европейският съвет за външна политика.

Дискусията беше организирана от Софийския офис на ЕСВП, Министерство на външните работи и Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Пред участниците във форума министър Митов посочи, че разширяването върви бавно и има риск умората от разширяването да се превърне в дълбоко вкоренен скептицизъм.

Митов коментира и мигрантската криза и каза, че тя не е просто въпрос на намиране на решения за възпиране и управление на потоци от хора или институционални мерки за връщане и обратно приемане. Всъщност тя е ключова входна точка към много по-широкия и важен дебат за външната политика на ЕС и за присъствието на ЕС отвъд неговите граници, за политическия, институционалния и финансов ангажимент, който ние имаме, и за мен това е контекстът на търсене на бъдещите решения, коментира Митов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?