Даниел Смилов: Най-важната промяна в Конституцията е разделянето на ВСС

”Надявам се политиците да се придържат към това, което дотук беше договорено”

Даниел Смилов

Най-важната промяна в Конституцията е разделянето на Висшия съдебен съвет на две, смята политологът и преподавател по сравнително конституционно право Даниел Смилов.

Тази седмица предстои в Народното събрание да бъдат гласувани промените в основния закон.

”Разделянето на ВСС на две – това е промяната, която има потенциала наистина да създаде по-добра среда за функциониране на съдебната система и на търсене на по-специализиран контрол, от една страна, на съда, от друга, на прокуратурата. В сегашния вариант отговорността се размива”, коментира Смилов пред БНР.

Той заяви, че с промяната в Конституцията не свършва съдебната реформа, а се дава възможност за "отваряне на вратата за други политики, които наистина да направят промени вътре в самата система".

По думите на Смилов щекотлив въпрос, за който няма съгласие между политическите партии, е за т.нар. "квоти" във ВСС – на съдиите и на прокурорите. Той смята, че вариантът, който правителството предлага, е по-добър.

Според него при съдийската квота има доминация на членове, избрани от съдиите, докато при прокурорската квота се предвижда да има паритет между членовете, предложени от парламента, и тези, които са издигнати от прокурорите.

”Надявам се политиците да се придържат към това, което дотук беше договорено, и да не преминат към новите варианти, които под натиск от ДПС или АБВ бяха предложени постфактум”, каза Даниел Смилов.

Според него гласуването, което миналата седмица имаше в парламентарната комисия за промените в Конституцията, няма да се повтори в пленарната зала. Тогава с гласовете на БСП, ДПС, БДЦ и АБВ беше отхвърлено предложението на Реформаторския блок за явното гласуване във Висшия съдебен съвет.

На заседанието на временната комисия на всички предложения на реформаторите, свързани с промени в работата на прокуратурата, също бяха отхвърлени.

”И политически, и от конституционна гледна точка такова прехвърляне не би трябвало да се случи, но все пак сигналите, които политическите сили дават, са обратни. Това няма как да не притеснява”, коментира политологът.

По думите му най-голямо напрежение при гласуването на конституционните промени ще има при определянето на квотите във ВСС:

”ГЕРБ е ключовата партия в това гласуване. Докато Христо Иванов и правителството имаха водещата роля при изработването на проекта и гарантирането, че това, което се предлага, е смислено, събирането на политическа подкрепа за този проект вече е в прерогативите на политическото мнозинство. От ГЕРБ зависи какво ще бъде прието”, каза Смилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?