Даниел Смилов: Няколко пъти Радев каза "А", да каже и "Б" за злоупотребите

Даниел Смилов: Няколко пъти Радев каза "А", да каже и "Б" за злоупотребите

Президентът Румен Радев активно коментира темата за злоупотребите във властта, защото е нов в политиката. Това казаха политологът Даниел Смилов и социологът Кънчо Стойчев пред бТВ.

"Въпросът е след като кажеш А, а той на няколко пъти каза А, дали ще кажеш Б. В България всички знаят, че корупционната ситуация е тежка, но няма политик, който с тежестта на авторитета си да влезе по-надълбоко и да се конфронтира с тези, заради които няма светлина", каза Даниел Смилов, като използва метафората за злоупотребите, извършвани в "тъмнина" от изказването на президента пред студенти в понеделник.

По думите му в момента антикорупционният модел търси нередности само в опонентите на управлението. "Радев казва: "Вие крадете и лъжете!".

"Ако някой не може да направи разлика между корупция и кражба, това е за негова сметка, това са съвършено различни понятия (…) Корупцията е нещо много по-изтънчено и фино, никой не се е справил с корупцията докрай, тя си стои във всички наши партньорски общества, но с кражбата са се справили", коментира Кънчо Стойчев.

Двамата се сблъскаха по темата за отношението на Радев към геополитическата ориентация на България.

Според Смилов "виждаме една политика, която потенциално може да изведе България от европейската орбита и да я направи нещо като сива зона". Той даде пример с призивите за сваляне на санкциите срещу Русия в момент, в който те вероятно даже ще бъдат засилени.

"Българските гласоподаватели са най-проевропейски настроените в ЕС. Това, че България трябва да води балансирана външна политика, не означава, че България напуска своя отбор", опинира му Кънчо Стойчев.

Двамата споделят мнението, че на този етап за президентска партия е трудно да се говори и по-скоро с реториката си по тази тема Румен Радев иска да покаже, че не е зависим от издигналата го БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?