Даниел Вълчев: Намаляването на парите за образование е лош знак към обществото

Намаляването на процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование е лош знак за обществото. Въпреки твърденията на всички политически сили, че образованието е национален приоритет, ние не показваме това, заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на заседанието на парламентарната комисия по образование и наука в сряда, цитиран от БТА. Депутатите приеха на първо четене законопроекта за държавния бюджет в частта му за образование.

В проектобюджета за 2006 година за образование са предвидени 4.16% от БВП, като в сравнение с 2005 г. делът за образование е намален с 0.26%, уточни министърът.

В абсолютни стойности за образование са предвидени 1,9 млрд. лв. Средствата за образование за 2006 г. са със 100 млн. лв. повече в сравнение с 2005 г. заради очакваното увеличение на БВП.

По думите на Вълчев с този бюджет образователната система няма да загине, но няма да може да се развива.

Според Вълчев в предвидения бюджет няма да има възможност за допълнително увеличаване на работните заплати на учителите извън приетото увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

За националните програми в образованието средствата са радикално намалени и от 126 милиона през 2005 г., за 2006 г. те са 65 млн. лв., каза министър Вълчев. За осигуряването на безплатни закуски са предвидени 20 млн. лв., за безплатни учебници - 13 млн. лв., за покупка на учебни автобуси - 15 млн. лв.

За програмата за енергийна ефективност не са предвидени средства и през 2006 г. тя ще бъде прекратена, каза министърът.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев съобщи, че между първо и второ четене на законопроекта за бюджета за тази програма ще бъдат осигурени 14 млн. лв.

По програмата за въвеждане на информационни технологии в училищата средствата са намалени с 1/3 и за 2006 г. те са 25 млн. лв. Според Вълчев по-голямата част от тях трябва да се насочат към обучение на учителите и разработване на образователен софтуер.

Зам.-председателят на комисията Татяна Калканова от НДСВ заяви, че е много важно да се гарантира продължаването на социално значимите програми в образованието.

Усилията за увеличаване на средствата трябва да са в две посоки - да се търсят резервите с този бюджета да бъдат продължени програмите или да се отправят предложения към Министерство на финансите да се търсят други възможни резерви.

Председателят на комисията Лютви Местан предложи между първо и второ четене на законопроекта да се определят възможностите за намиране на баланс между грижата за образованието и реалните възможности на държавата.     

Зам.-председателят на комисията Димитър Камбуров от Коалиция за България определи бюджета като изключително слаб.

Според Мирослав Мурджов от БНС с този бюджет идеите за модернизация на образованието няма да се случат през следващата година. Според него този бюджет не гарантира изпълнение на обещанията на управляващите.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?