Даниел Вълчев: Не е толкова просто да се установи плагиатство

Даниел Вълчев, Снимка: БГНЕС

Установяването на плагиатство не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това казва в интервю за "Дневник" деканът на юридическия факултет на СУ и бивш образователен министър проф. Даниел Вълчев. Поводът е проверката за преписване срещу Петър Илиев, който бе номиниран за министър с два поредни проектокабинета на "Има такъв народ". Преподавателят бе предложен първо за правосъден, а след това и за вътрешен министър и силов вицепремиер. От ИТН признаха, че името му е било обсъждано и като кандидат-премиер.

Скандалът около Илиев започна след като се разбра, че пасажи от негова книга са идентични с научен труд на колежката му от същата катедра Наталия Киселова. Съвпадението е открито още през 2015 г. и въпросът е бил обсъждат във факултета, но мерки не са взети.

В момента СУ разглежда сигнали за плагиатство срещу Илиев. Кога ще има резултат от проверката не е ясно.

Пред "Дневник" Вълчев посочва, че не достатъчно само да се установи идентичност на написаното. По думите и дали става дума за авторски текст или за такъв, който се отнася до факти.

"Ще обясня защо това не е толкова просто, колкото може би изглежда на пръв поглед. По принцип се вижда, че е преписвано. Когато се установява плагиатство, трябва да се установи идентичност на текстовете или поне доста голяма близост между тях. Това без съмнение ще бъде направено.

Второто, което трябва да се установи, е дали въпросът е за пресъздаване на текст, който е авторски, или за текст, който се отнася до факти. Например, ако вие напишете, че Народното събрание се състои от 240 депутати, и аз кажа същото, това очевидно не е плагиатство. И на трето място, без да искам нищо лошо да кажа, трябва да се види дали текстът на колегата Киселова изобщо е авторски. Дали това са точно нейните мисли с оригинални тези и аргументи. Ако това се установи, ще може да се направи извод за това, което следва", казва Вълчев.

Той посочва и че няма представа защо преди години никой не е реагирал. Въпросът е бил обсъждан в катедрата по конституционно право, но бившият декан проф. Сашо Пенов е казал, че до него подобен сигнал не е имало. Вълчев посочва още, че е учуден, че преди шест години доц. Киселова се е притеснила.

"Аз например, ще ви кажа съвсем честно, че съм леко учуден, че човек на такава възраст като доц. Киселова и в такава позиция се е изплашила от това, че някой ѝ е казал нещо. И моят ръководител на катедра много неща ми е казвал, но така или иначе, когато съм считал, че съм прав, съм отивал и по-нататък. Но и нея не съдя. Не знам какво ѝ е било. Не бива отвън да се съди лекомислено. В крайна сметка така, както казва тези неща сега, съвсем спокойно е можела да ги каже и тогава, според мен. В крайна сметка или се борим за истината, или не се борим. Истината не е ситуационна в крайна сметка", заявява той.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?