Даниел Вълчев обмислял кандидатура за кмет на София

Даниел Вълчев обмислял кандидатура за кмет на София

Вицепремиерът и министър на образованието от квотата на НДСВ Даниел Вълчев обмислял да се кандидатира за кмет на София, предаде БНР. Предложението  към него било отправено от група интелектуалци.

В коментар Вълчев обясни, че “в политиката всичко е възможно”. Той не уточни, дали НДСВ би застанало зад кандидатурата му.

Mediapool също потърси за коментар Вълчев, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Представители на НДСВ припомниха, че още в петък в Пловдив на сбирка на кметове, по повод евентуалното му кандидатиране за кмет на столицата, Вълчев нито е потвърдил, нито отрекъл. Те допълниха, че от година насам името му се спряга за какви ли не постове и вероятно сега, с наближаването на важните местни избори, Вълчев ще бъде “въвличан в какви ли не кампании” и че информацията е “несериозна”.

“Даниел Вълчев е човек с доказани качества, с които би могъл да бъде успешен кмет и на столицата. Той е един от водещите членове на НДСВ и има още несвършена работа в образованието и науката, макар и досега да се справя много добре”, коментира пред Mediapool  депутатът Снежана Гроздилова. Тя допълни, че ако номинацията на Вълчев е партийна, то за това си има строго регламентиран ред, като предложенията се обявяват и одобряват на по-високо ниво.

Друг депутат припомни, че след последния си конгрес НДСВ в момента няма легитимно ръководство, а само лидер – Симеон Сакскобургготски, който преди няколко седмици прие оставките на стария политически съвет, а до произнасянето на съда по внесените миналата седмица документи за регистрация на конгресните решения, единствено Сакскобургготски има правомощията да взима решения по партийните дела.

На 3 юни на Третия извънреден конгрес на НДСВ партията се разцепи, заради съмнения в “манипулации” и “фалшификации” на избора на новия Политически съвет, в който не влезе депутатът и вече бивш зам.-шеф на партията Пламен Панайотов. Тогава “бунтарите”, между които бе и самият Вълчев, обвиниха Милен Велчев, който основно организира конгреса, в “манипулация” на изборните резултати. Оттогава до сега единственият, чиято роля в НДСВ не е оспорена, е Сакскобургготски.

Местните партийни структури и на централно ниво в София са “замразени”, докато не чуем решението на съда, обясни НДСВ-депутат. Той не искал “да мисли какво може да стане, ако съда не вземе решение да регистрира конгресните решения”. Най-важните от тях са новоизбраният Политически съвет, като във внесените документи не фигурират имената на новите лица Андрей Баташов и Антон Станков, чиито избор бе оспорен, тъй като не били членове на НДСВ до провеждането на конгреса.

Други конгресни решения, които съдът трябва да регистрира, са новото име на партията, промени в устава и др.

Споделяне

Още от България