Даниел Вълчев проверява сделка на МОН с брата на Милен Велчев

Даниел Вълчев проверява сделка на МОН с брата на Милен Велчев

Министърът на образованието Даниел Вълчев заяви пред Mediapool, че е разпоредил проверка във връзка със сигналите, че неговият предшественик Владимир Атанасов е “подарил” имот в Златни пясъци на фирма, в която участва братът на бившия финансов министър Милен Велчев.

Ректорът на варненския Икономически университет професор Калю Донев заяви във вторник, че след ден внася в прокуратурата сигнал за неизгодния, по думите му, договор. Според него щетите за държавата възлизат на 330 000 евро.

В понеделник депутатът от БСП Петър Димитров заяви във Варна, че прокуратурата ще трябва да провери сделката на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев.

През август 2002 г. фирма “Краун хотелс”, в която 52% държи Георги Велчев, купува 1100 кв.м. терен на Златни пясъци, където са бившите хотели “Ехо” и “Мургаш”. Сградите са публична държавна собственост и се стопанисват от варненския Колеж по туризъм, част от Икономическия университет в града, който има право на строеж върху земята. Сега там се издигат хотелите “Хелиос” на Георги Велчев.

Теренът е бил продаден на Георги Велчев срещу задължението да построи сграда за колежа до 2003 г. Междувременно обаче министър Владимир Атанасов е подписал договор с фирма “Хелиос хотелс”, с който задължението на частниците да строят сграда на колежа  се отменя, но им се разрешава да разрушат почивните станции и на тяхно място да издигнат хотели.

“Хелиос хотелс” е регистрирана на същия адрес като “Краун хотел”, но е 100% собственост на офшорна фирма.

Бившият просветен министър е сключил неизгоден договор, който е ощетил държавата, каза във вторник проф. Донев.

Министър Даниел Вълчев заяви, че проверката ще е готова до края на седмицата. Той уточни обаче, че по случая имало “две папки – една от 1996 г. и една от 2002 г.” Както е известно, през 1996 г. управляваше правителство на БСП.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?