Даниела Бобева и Цветлин Йовчев вече са вицепремиери

Даниела Бобева на парламентарната трибуна

Премиерът на излъченото от БСП и ДПС с подкрепата на "Атака" правителство на Пламен Орешарски вече има трима вицепремиери – към Зинаида Златанова в четвъртък се присъединяват Даниела Бобева и Цветлин Йовчев.

След като парламентарната група на националистите на Волен Сидеров за разлика от сряда влезе в пленарната зала и бе събран нужният кворум с регистрацията на 126 депутати, Народното събрание одобри предложените от премиера структурни и персонални промени в кабинета.

Най-напред със 112  гласа "за" и 10 "въздържал се" (всичките от "Атака") бяха одобрени структурните промени – откриването на два нови вицепремиерски поста. Персоналните промени бяха приети също с гласовете на Коалиция за България и ДПС - общо 112, 13 депутати-националисти се въздържаха.

Така Даниела Бобева и вътрешният министър Цветлин Йовчев са новите вицепремиери, заедно със Зинаида Златанова.

Ресорът на Бобева е икономическото развитие. Тя положи клетва пред Народното събрание.

Аргументирайки предложението си за въвеждането на поста на вицепремиер без портфейл по икономическите въпроси, Пламен Орешарски заяви, че икономиката продължава да се намира в трайна депресия без осезаеми признаци на каквото и да е раздвижване, вътрешните инвестиции опират в долния си праг в сравнение с периода преди 2009 г., а външните инвестиции са на незавидно ниско ниско равнище в сравнение със същия период. По думите му условията за правене на бизнес били силно влошени поради несигурност и високи административно-бюрократични тежести.

Бобева ще координира икономическите политики, ще осъществява надзор върху процесите на електронизация в административните услуги, ще се грижи за насърчаване на местните и чуждите инвестиции, ще наблюдава взаимоотношенията с международните финансови институции и ще предлага и ръководи изработването на законопроекти в икономическата и финансовата сфера.

"Познавам г-жа Бобева от повече от 20 години не само като прекрасен специалист, а и като човек на дълга, който отстоява каузи и не пести усилия за защита на националния интерес", заяви Орешарски. И ако днес на новите евробанкноти можете да откриете и кирилица, то част от заслугите за това принадлежат и на г-жа Бобева, посочи той.

Премиерът припомни, че при едно от предходните си изказвания пред народните представители е обявил, че обмисля варианта да предложи още един вицепремиер, който да координира работата на специалните служби след тяхната реорганизация.

"Цветлин Йовчев е специалист, който отлично познава различните звена в тази система и за краткото време, за което ръководи вътрешното министерство, демонстрира бързо навлизане в проблематиката и професионален подход в управлението в една пределно сложна обществена ситуация", заяви Пламен Орешарски. Убеден съм в неговите качества и възможностите да се справи с тези допълнителните функции, добави той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?