Даниела Бобева: Няма драма с печатницата на БНБ

Румен Петков: Докато тече проверка на прокуратурата и ДАНС зад гърба на НС там се прави ремонт

БГНЕС

Печатницата на БНБ не се приватизира и няма драма с нея. Това каза вицеперемиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред Нова телевизия в четвъртък. Тя обясни, че по смисъла на закона за приватизация такова действие по отношение на печатницата не е предприето, а се прави смесено дружество тип джойнт венчър. Но по принцип смесеното дружество може да е първа стъпка към приватизацията, допълни тя и даде примери от началото на деветдесетте години, когато създаването на смесено дружество в Севлиево и последвалата приватизация са изиграли добра роля за развитието на предприятието. По същото време в Каспичан двегодишни стачки и протести срещу подобен план са унищожили местното дружество.

"БНБ знае какво върши. Аз мисля, че политиката на БНБ, особено в кризата, когато се тресе целият финансов сектор в Европа, доказа способностите си да решава важните въпроси. Управителят ще обясни през септември цялата ситуация. По принцип конкуренцията между печатниците е огромна, особено тези, които произвеждат, така да се каже, националните валути. Вие знаете, че ние нямаме клауза, така наречената опт-аут клауза, т.е. ние трябва да приемем еврото рано или късно. А какво ще печата тази печатница, не се случва от днес за утре, то трябва да се мисли дългосрочно. Така че да успокоим българските граждани и политиците. Г-н Искров ще обясни, драма няма, трагедия няма", каза Бобева, която преди да дойде в Министерския съвет, беше шеф на дирекция в Централната банка.

"През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, ето защо не очаквайте голяма публичност по въпроса", допълни Бобева.

Създаването на смесеното дружество между печатницата на БНБ и френската "Франсоа Шарл Обертюр Груп" предизвика вълнения в средите на левицата. Бившият червен депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков призова сделката с печатницата на централната банка да бъде разгледана заедно с актуализацията на бюджета по време на извънредното заседание на парламента. Мотивът му беше, че според него става дума за скрита приватизация на печатницата.

На извънредното заседание на парламента на 16 август, когато беше гласувана актуализацията на бюджета, случаят не беше разгледан, но прокуратурата съобщи, че се е самосезирала и е възложила проверка на ДАНС за установяване на евентуално извършено престъпление от общ характер.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество с френската компания чрез непарична вноска под формата на старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала. Френската компания, чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А. Белгия, ще инвестира в новото смесено дружество над 22 милиона евро за осигуряване на бъдещата дейност и разрастване, срещу които ще придобие 70% от капитала, съобщи в началото на юни официално БНБ. Неотдавна шефът на централната банка Иван Искров обяви, че е готов да бъде изслушан от депутатите, което най-вероятно ще стане след ваканцията на парламента.

Пред Нова ТВ в четвъртък Румен Петков обаче продължи атаката си към ръководството на БНБ за сделката.

"В момента в печатницата на Българска народна банка тече ремонт. Независимо от проверката на прокуратурата, ангажиментът, който някак си е мотивирал ръководството на БНБ да отиде на това решение, очевидно е неотклоним. Прокуратурата и ДАНС нямат значение", заяви бившият депутат.

Според Петков е видимо, че всичко това се прави зад гърба на Народното събрание. "Това се прави по един начин, който е дълбоко непубличен. Обвиненията на обществото са за задкулисие и неяснота, за липса на регламент", коментира бившият вътрешен министър.

Той нападна и ръководството на БСП, с което е в открит конфликт. "Аз и до ден днешен съм убеден, че Станишев и ръководството на партията са били информирани преди повече от месец за ситуацията. И факта на мълчанието ни прави като партия съучастници. Ако ние бяхме реагирали навреме, нямаше да се стигне до тази драма. Вие представяте ли си какъв ангажимент е това при налична проверка на прокуратурата, да започнат строително-монтажни разделителни дейности, да започнат монтажи и демонтажи на видимери и т.н. Значи, тези хора толкова са се заложили, че нито прокуратура, нито ДАНС, нито Народно събрание може да ги спре. Ангажиментът очевидно е с тежести, които не подлежат на коментар и съмнение", добави Петков.

Без втора ревизия на бюджета

Вицепремиерът Бобева съобщи пред Нова ТВ още, че не се предвижда нова актуализация на бюджета и ревизия на вече дадените обещания от правителството .

"Засега няма достатъчно аргументи за втора ревизия на бюджета. Предприемат се стъпки за редуциране на разходите. Това правителство е фискално сериозно. Трябва да се потискат необоснованите разходи, за да е стабилна икономиката", каза Даниела Бобева.

Попитана дали след актуализацията на бюджета, ще има ли актуализация на обещанията, тя отговори: "До края на годината се надявам да изпълним ангажиментите си, особено в социалната сфера, а икономиката да се върне към една нормалност".

Бобева посочи, че държавните предприятия не са управлявани добре. За това в момента се подготвят законови промени. В страната има 224 дружества с държавно участие над 50%. Няма яснота обаче колко са фирмите, в които държавата има миноритарните дялове и сега се прави своеобразното им преброяване, обясни Даниела Бобева.

"Периодът на прехода показа, че най-важното е как се управляват държавните предприятия, те трябва да се управлява прозрачно, както публичните дружества", каза още вицепремиерът.

По думите ѝ законът за държавните предприятия ще е готов за обществено обсъждане до два месеца. Бобева посочи, че се надява да бъдат създадени добри правила на играта, ограничаващи политическата намеса и запазващи обществените функции на държавните фирми.

Споделяне

Още от Бизнес