Даниела Бобева ще е икономически вицепремиер

Тя бе министър на търговията в кабинета на Софиянски и съучредител на ССД

Даниела Бобева. Сн. в. "Марица"

Икономистът Даниела Бобева ще е вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, обяви във вторник премиерът Пламен Орешарски пред журналисти.

"Утре (сряда - бел. ред.) ще внеса на заседанието на Народното събрание предложението за втори вицепремиер, който ще покрива икономическата тематика", каза премиерът.

Той обясни, че предлаганата от него позиция е за вицепремиер без портфейл, "но с много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите и др.”.

В момента в правителството на Орешарски има само един вицепремиер, отговарящ за съдебната реформа и еврофондовете. Това е Зинаида Златанова, която е и министър на правосъдието. За втори вицепремиер по икономическите въпроси се говори още от създаването на кабинета, но досега така и не бе посочена личността, която ще го заеме. Миналата седмица Орешарски обяви, че ще поиска от парламента да има и трети вицепремиер, който да координира политиката по сигурността и работата на силовите ведимоства. За този пост Орешарски смята да предложи министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Коя е Даниела Бобева?

Предлаганата за икономически вицепремиер Даниела Бобева е на 55 години. Тя е доцент в УНСС, доктор на икономическите науки. През 1991-1992 г. е работила като началник-отдел "Заетост и пазар на труда“ в Министерството на социалните грижи. 1993-1994 г. е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). По време на правителството на Любен Беров е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет (1994-1995).

При правителството на Жан Виденов е назначена за председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. През 1996-1997 г. е директор на дирекцията за международно сътрудничество към БНБ.

През февруари 1997 г. е назначена за министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество в служебното правителство на Стефан Софиянски. От 1998 г. Даниела Бобева работи в Черноморската банка за търговия и развитие със седалище гр. Солун, на която става вицепрезидент.

През 2001 г. участва в учредяването на партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи, но по думите на самия Софиянски много скоро напуска, защото се връща на работа в БНБ. Там тя работи в периода 2003-2007 г. отново като ръководител на Дирекция "Международни отношения и европейска интеграция“.

В момента освен преподавател в УНСС, Бобева е и експерт към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Споделяне

Още от България