Даниела Бобева ще е управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие

Даниела Бобева ще е управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие

Правителството определи вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева за управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие. Заместник-управител ще бъде главният секретар на Министерския съвет Нина Ставрева.

Бобева работи в банката, чието седалище е в Солун, в края на 90-те години на миналия век и началото на този като достигна до поста вицепрезидент.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут има и България.

Членството на страната ни дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ресурс на банката, която разполага с 3.5 млрд. евро. Акционери в банката са страни от региона, сред които Русия, Азербайджан, Турция, Румъния.

С друго решение правителството определи зам.-министъра на финансите Людмила Елкова за зам.-управител на България в МВФ. Тя ще бъде също ръководител на българската делегация в Международната банка за икономическо сътрудничество и член на Съвета на банката.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова ще ръководи делегацията ни в съвета на Международната инвестиционна банка и ще бъде негов член. Началникът на кабинета на министъра на финансите Деница Кирова е определена за член на съветите на двете банки.

Българската делегация в съветите на двете финансови институции участва в заседанията им и спомага за разрешаването на всички въпроси, пред които са изправени двете банки, и защитава интересите на България.

Споделяне

Още от Бизнес