Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Даниела Дончева стана шеф на Софийския апелативен съд, въпреки преписването от Пенгезов

Новият ръководител на ключовия съд демонстрира пълен отказ от позиция за погазването на съдийската независимост

5 коментара
Даниела Дончева

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра във вторник Даниела Дончева за председател на най-големия второинстанционен съд в държавата – Софийския апелативен съд. За нея гласуваха 9 души, а петима бяха „против“.

Това се случи при твърде смущаващи обстоятелства. Дончева беше изловена в копиране на цели пасажи, заедно с правописните грешки, от концепцията на своя предшественик на поста Веселин Пенгезов, който сега е подсъдим за злоупотреби с европейски средства. Концепцията на Дончева и без това не предлага почти никакви собствени инициативи за промяна в управлението на важния съд.

Успешният кандидат демонстрира по време на изслушването пълна липса на позиция по въпроса за политическата намеса в делата на съда. Тя бе попитана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов какво мисли за следното изказване на премиера Бойко Борисов: "Доган пръв осъзна, че който има медийна империя и контрол върху съда, той може да управлява".

Даниела Дончева отвърна: "Аз не съм запозната с това изказване. Сега го научавам. Като кандидат не е редно да коментирам изказване на представител на изпълнителната власт. Аз не бих имала власт върху медиите в качеството си на председател на съд…“

Каква стачка???

Веднага след това тя направи друго "знаменито" изказване в отговор на въпрос на представляващия ВСС Димитър Узунов. Той я попита дали е била на стълбището на Съдебната палата по време на "съдийската стачка" и какво мисли за нея. "Човекът на Бойко" във ВСС (прякор, даден му в рамките аферата "Яневагейт"-б.р.) имаше предвид протеста на съдиите от декември, посветен на бламирането на конституционните промени.

Дончева отвърна първо с въпрос: "Стачката беше по повод?". После допълни: "Спомням си, че имаше такива действия, но аз не бях пред Съдебната палата".

Още преди да се стигне до това представяне по отношение на работата на Даниела Дончева имаше някои въпросителни. Два поредни доклада на ВКС показваха, че има неравномерно натоварване в гражданската колегия на Софийския апелативен съд, която тя пряко ръководи досега. Тя обясни проблемите с особеностите на софтуера за случайното разпределение на делата, но други съдилища нямат такъв проблем (например ВКС и съда в Благоевград), въпреки че използват същата програма.

Ще работя с прокуратурата

В концепцията ѝ изобилства и от обещания за обща работа на съда с прокуратурата с цел постигането на "солидни резултати" по делата.

“Прокуратурата има ключова роля в съдебната система като цяло“, пише новият шеф на Софийския апелативен съд. И докато с това няма как да се спори, тя допълва: "Ще стимулирам срещи и дебати между съдиите в Софийския апелативен съд и представителите на прокуратурата, които да бъдат от полза за конкретен напредък и постигане на солидни резултати по дела за корупция и организираната престъпност по високите етажи на властта".

Подобно разбиране за ролята на съда, не като справедлив съдник, а като инструмент за постигане на осъдителни присъди, отчасти имаше и "ранният" Цветан Цветанов в ролята му на вътрешен министър. Това доведе до седем присъди срещу България пред Европейския съд в Страсбург.

В концепцията си Дончева пише още: "Доколкото от България се очаква да постигне резултати, показващи успех при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, водещи до окончателни съдебни присъди, то Софийският апелативен съд се явява ключово звено за оправдаване на тези очаквания“.

Малко по-надолу тя без повод намира за нужно да похвали новото звено на Сотир Цацаров за постигнатите успехи в борбата с корупцията.

В концепцията си Даниела Дончева излиза и с екзотичната идея да организира "телевизионни рубрики", с които да се повишава доверието в съдебната система. Членовете на ВСС я питаха как ги вижда тези рубрики, на което тя отговори, че обещава нещо, което не е нейно задължение. Не се разбра защо го предлага тогава.

Copy/Paste

Много конфузна ситуация за Даниела Дончева се получи покрай въпроса за преписаната концепция. Първоначално тя обясни, че само се е запознавала с концепциите на Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев, които бяха неуспешни кандидати за шефове на същия съд.

„Запознавала съм се, но не, когато съм писала концепцията си. Всеки съдия се интересува от идеите за управление на съда“, обясни първо Дончева. Лозан Панов не остави този въпрос да отмине и цитира цели пасажи от концепцията на Веселин Пенгезов, които присъстват в нейната концепция, включително с идентични правописни грешки.

Тогава Дончева се наложи да признае за преписването.  

„Случва се. Това не е авторски материал. Както Веселин Пенгезов, така и Стефан Гроздев, разбира се, в рамките на нашия апелативен район са ми представили своите концепции, за да видя мерките, които те предлагат. Ако тръгнем по линията на авторското право, те са ми предоставили такова. Връзката (ми с тези хора-б.р.) я има и тя не е тайна за никого“, каза Дончева.

Големият проблем в случая е, че тя е взаимствала от концепцията на кандидати, които преди две години ВСС сметна за неподходящи за шефове на съда. Сега същият ВСС прецени, че свързан с тях човек, който преписва от техните концепции, е много подходящ.

Подкрепата за Дончева

Дебатът в съдийската колегия не се различаваше от този, който предшестваше скандалния избор на Катя Бельова за шеф на окръжния съд в Благоевград. Мнозинството от осем души, консолидирано около шефа на Върховния административен съд Георги Колев, бе непробиевамо. Точно толкова гласове в съдийската колегия са нужни за успешен избор. Този път към мнозинството се присъедини и Камен Иванов, който след края на мандата си във ВСС ще трябва да се върне на работа в Софийския апелативен съд.

Камен Иванов отдаде проблемите в концепцията на Даниела Дончева на това, че тя е трябвало да бъде "по-обтекаема“ предвид безпринципната досегашна кадрова политика на ВСС. Той каза, че я познава лично като отличен магистрат и морален човек. Позицията на Иванов по никакъв начин не адресира впечатлението, че и този път мачът във ВСС е "свирен" предварително. Калин Калпакчиев, който след края на мандата си също ще се върне в апелативния съд, гласува "против" Дончева.

Аргументите на мнозинството в полза на кандидата бяха също толкова "впечатляващи", колкото и нейното представяне. Шефът на ВАС Георги Колев обясни, че "колежката се е справила повече от отлично". Той нямал нужда от концепцията ѝ, защото тя била за онези, които не я познавали. За преписването на Дончева от Пенгезов той обвини неправителствената организация БИПИ и Христо Иванов, които бяха сезирали ВСС за този факт. Било нормално да се взаимства, много концепции вече били написани, каза Колев. Въпросите за Доган, Бойко Борисов и властта върху съда, Георги Колев определи като "провокация".

"Човекът на Бойко" Димитър Узунов видя в концепцията на Дончева "конкретни мерки, съвсем изпълними, които ще допринесат" за Софийския апелативен съд. Не се разбра за какви мерки точно говори, защото концепцията ѝ е пълна със статистическа информация, а мерки почти липсват. Милка Итова и Каролина Неделчева с подобни аргументи обявиха, че харесват случващото се пред очите им.

Аргументите против

Шефът на ВКС Лозан Панов обясни на колегите си, че това е първият ключов избор на съдийската колегия, който ще даде знак, че тя дава приоритет на съдебната реформа.

"Разочарован съм, че г-жа Дончева е преписала с грешките концепцията на Пенгезов. Проверките на ВКС показват, че ръководството на САС не е положило никакви усилия да преодолее констатациите отпреди три години. Това важи особено за гражданската колегия и показва бездействие. Когато това игнориране се повтори два пъти, това се превръща в стил на управление", каза Панов и призова колегите си да не показват, че мачът е игран предварително. Призивът му увисна.

Калин Калпакчиев каза, че за шеф на съда трябва да бъде избран човек с лидерски качества и интелектуален потенциал, който да може да управлява. Той каза, че не вижда как Дончева може да се справи занапред, след като не се е справила засега.

"Лидерът трябва да е показал с действията си, че отстоява независимостта на съда, а г-жа Дончева не е. Включително днес отказа да коментира едно известно интервю на г-н премиера", каза Калпакчиев. Според него най-малкият проблем е преписаната ѝ концепция. "Проблемът е, че тя не дава отговор как ще реши въпросите пред съда. Не смятам, че са невинни тези пасажи за взаимодействие с прокуратурата. Те са недопустими", допълни Калпакчиев. Накрая той разкритикува мнозинството във ВСС, което изразява подкрепата си с "поредните кухи клишета".

"Със създаване на телевизионна рубрика не може да бъде поправен имиджа на апелативния съд. Може да се случи със здрава работа, но аз идеи за здрава работа не видях", каза Галина Карагьозова.

В крайна сметка мнозинството в съдийската колегия и Камен Иванов гласуваха за телевизионните рубрики и взаимодействието между съда и прокуратурата.

Защо Софийският апелативен съд е важен?

Софийският апелативен съдебен район се простира на територията на почти една трета от страната и обхваща повече от 1/3 от населението. Той минава по цялата граница със Сърбия, голяма част от тази с Гърция и значителна част от тази Румъния. На територията на този район попадат двете най-натоварени съдилища в страната – Софийският районен и Софийският градски съд.

В района влизат осем области, съответно 8 окръжни и 32 районни съдилища. Софийският апелативен съд гледа като втора инстанция всички дела срещу лица с имунитет, както и всички големи търговски дела, например това за фалита на КТБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ivancho ivanov
  #5

  "..смущаващи обстоятелства. Дончева беше изловена в копиране на цели пасажи, заедно с правописните грешки, от концепцията на своя предшественик на поста Веселин Пенгезов,.." - Каква срамна съдебна система имаме? Как е възможно такива хора бъдат издигнати до степен да съдят? ВЪОБЩЕ! Вместо изритване с имената им на стена на срама! Пенгезов, на когото дъщерята, също съдия, като бездомна, закупи с негово знание парцел(ако не бъркам около 7 дек.), близо до морето и вместо да изгради там свой скромен на доста площ, дом, изгради многоетажен хотел! Лъжа и измама! Комисии против корупция - ХА-ХА-ХА!Българино не се оплаквай - съгласен си да те смучат! И да те водят за носа ....

 2. Kiko
  #4

  Най-големите малоумници се подвизават в нашата съдебна система. Не изключвам и министерството, там са турбо- малоумници, а в инспектората са би-турбо. Тези от които зависи законите да се спазват ,ги нарушават и заобикалят.

 3. Kiril Kovatchev
  #3

  Ами удобна е каката затова си я нагласят както си искат, пък и тя не се дърпа... Очевидно кукловодите от добро не разбират и няма никакъв шанс да се държат прилично. Ще трябва народа ги измете до крак.

 4. Молим да не издребнявате ся! Демокрацията е върховна еманация на организираното малоумие и разюзданата клептомания, издигната в ранг на държавна политика. При демокрацията на родна почва, се оглеждат всички решения, и като по правило се избира най-неудачното, но даващо най-много корупциони възможности! Демокрация= възможности за демоКРАДите!

 5. Дядо ми Петър
  #1

  ГРОБарската мафия се окопава все по-дълбоко. Крайно време е да дойде българският Пиночет.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.