Дания държи Иран отговорен за погрома срещу посолството й

Дания държи Иран отговорен за погрома срещу посолството й
Дания заяви във вторник, че ще държи Иран отговорен за нападението срещу датското посолство в Техеран от разгневени мюсюлмани, заради публикуването на карикатурите на Мохамед, съобщи ББС.

Срещу датското посолство бяха хвърляни камъни и самоделни бомби. Малко по-късно протестиращите бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ.

Атаките срещу посолството дойдоха ден след като Иран обяви, че прекъсва всички търговски връзки с Дания.

Мюсюлмански протести срещу публикуваните карикатури първо в датския вестник Юландс постен, а след това в редица европейски издания, вървят по целия свят.

В понеделник вечерта тълпа от около 400 демонстранти нападна посолството на Дания в Техеран, въпреки че то бе затворено ден по-рано. Те изгориха датския флаг и скандираха “Смърт за Дания”.

Вратата на посолството и две дървета пред сградата бяха подпалени преди полицията да се намеси и да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ.

Най-малко 9 протестиращи са били ранени, съобщиха от полицията.

Датският външен министър Пер Стиг Мелер заяви пред датско радио, цитирано от ББС, че ще държи иранските власти отговорни за всяка щета, нанесена над посолството.

Мелер заяви, че той може да направи много малко по отношение на обявено от Иран ембарго за внос на датски стоки и всякакви други бизнес отношения.

Всяка година Иран внася датски стоки за близо 280 милиона долара, което е 0,3% от общия износ на Дания. Датските посолства в столиците на Сирия и Ливан бяха опожарени през миналата седмица.

По-рано в понеделник, протестиращи атакуваха австрийското посолство в Техеран като изпочупиха прозорците на сградата. Техеран вече отзова посланика на Дания.

В същото време членове на правителството в Ливан поискаха да подадат официална жалба в ООН срещу действията на Сирия, тъй като според тях нейните спецслужби стоят зад организацията на нападението срещу сградата на датската дипломатическа мисия в Бейрут, предаде АФП.

Изявленията им се основават на официални данни на полицията, която съобщи, че по време на атаката срещу посолството в неделя са били арестувани 174 човека, от които 76 се оказали сирийци и 25 бедуини без гражданство.

Министрите са уверени, че това е явно доказателство за чуждото участие в “спонтанния” погром, провокиран от публикациите на обидните, според мюсюлманите, изображения на пророка Мохамед в датската преса.

Ливанските политици смятат, че ако по време на протеста полицията е открила огън срещу демонстрантите, това е могло да доведе до засилване на междурелигиозните противоречия.

В страна, която от 1975 г. до 1990 г. се е намирала в състояние на гражданска война на религиозна основа, такова развитие на събитията може да стане причина за нова тежка дестабилизация.

Значителна част от ливанския политически елит обвинява сирийския режим в стремеж към дестабилизация на Ливан и желание да възстанови контрола си върху страната.

Миналата година под международен натиск Сирия беше принудена да изведе войските от ливанската долина Бекаа, където те бяха разположени в продължение на десетки години.

Стотици мюсюлмани протестираха в град Котабато в южната част на Филипините, настоявайки датското правителство да накаже вестника. Норвегия поиска компенсации от Сирия след като тяхното посолство в Дамаск бе опожарено в събота. В Индонезия демонстрани нападнаха консулствата на Дания и САЩ във втория по големина град в страната – Сарабия. Протести имаше и в столицата Джакарта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?