Дания и Германия отказват да изпратят войски под полско командване в Ирак

Дания и Германия окончателно отхвърлиха снощи предложението на полския министър на отбраната Йежи Шмайджински техни войски от общия корпус на трите страни да участват в стабилизиращите сили в контролирания от Полша сектор в Северен Ирак, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това стана на среща в Копенхаген между военните министри на Полша, Германия и Дания. Датският министър Свен Оге Йенсбю и германският му колега Петер Щрук подчертаха пред журналисти след разговорите, че страните им няма да участват в мироопазващи операции в Ирак, но Полша може да изпрати там свои офицери от общия датско-германско-полски корпус.

Тези три страни от балтийския регион създадоха през 1995 г. общ корпус, базиран в Шчечин, за участие в операции на НАТО и ООН.

Полският министър заяви, че "разбира и уважава" отрицателния отговор на колегите си и добави, че съвсем не е сигурно дали полски офицери от общия корпус ще участват в стабилизиращите сили в Ирак.

Петер Щрук потвърди по-рано вчера позицията на Берлин - Германия ще участва във възстановяването на Ирак, само ако бъде приета резолюция по въпроса от Съвета за сигурност на ООН.

Вашингтон не показва признаци, че се стреми към такова нещо, отбелязва АП.

Парламентът на Естония одобри вчера изпращането в Ирак на войници, които да се присъединят към ръководените от САЩ стабилизиращи сили, предаде АФП. Предвижда се до 55 естонски войници да бъдат изпратени в Ирак, Кувейт, в Катар или в Бахрейн.

Решението е взето почти единодушно - 69 депутати са гласували "за", само един е бил против и трима са се въздържали.

В коментар за сформирането на международните стабилизиращи сили в Ирак Асошиейтед прес посочва, че България е готова да участва с 450 войници, Полша обмисля бройката 2200, но иска САЩ да поемат значителна част от финансирането им. Италия обещава да изпрати около 3000 души.

Дания обаче, от която Вашингтон поиска 5000 войници, планира да изпрати едва 380. Още по-символично е заплануваното участие в международните сили в Ирак на Азербайджан - 150 души, на споменатата вече Естония с 55 и на Латвия - също с няколко десетки войници. Като цяло, този принос е далеч под американските очаквания, обобщава Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?