Дания и Германия са предотвратили ислямистки атентат; извършени са арести

Дания и Германия са предотвратили ислямистки атентат; извършени са арести

Датските и германските власти заявиха, че са осуетили възможен ислямистки атентат, след като в двете страни бяха извършени серия от арести, предаде Франс прес.

Плановете вероятно са предвиждали извършването на атентат в една от двете страни. По време на обиските са били открити оръжия, както и компоненти и материали за производство на експлозиви. Те не са били сглобени, което предполага, че нападението не е било непосредствено предстоящо. "Но ние не изключваме нищо", заяви Флеминг Драйер, началник на датската служба за сигурност и разузнаване (PET) на пресконференция днес в централата ѝ край Копенхаген.

Според германските власти по случая са били арестувани трима братя сирийци - двама в Дания, а третия в германската провинция Хесен.

"Нашите служби за сигурност предотвратиха ислямистки терористичен атентат", заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. По думите му тримата задържани братя "вероятно са подготвяли атентат в Европа".

Според прокуратурата на германската провинция Саксония-Анхалт миналата седмица полицията е попаднала на следите на тримата братя след извършени по интернет поръчки на химикали, които могат да се използват за производството на експлозиви. Тримата мъже на възраст 33, 36 и 40 години са заподозрени в подготовката на насилствена проява, заплашваща държавата, според германската прокуратура. По данни на вътрешното министерство от 2009 г. насам в Германия са били предотвратени 17 ислямистки атентата.

Общо в Дания са извършени 13 ареста при операция миналия уикенд в района на Копенхаген, съобщи датската полиция, като потвърди и извършения в Германия арест. При обиските е било открито знаме на "Ислямска държава". Общо в Дания са задържани седем души, заподозрени в "планиране на една или повече терористични атаки или участие в опит за терористичен акт". Други шестима са били задържани по други причини. Според местни медии осем от задържаните са мъже.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?