Дания не ни гарантира членство в ЕС през 2007 г., но ще помага за тази цел

Дания подкрепя присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 година и ще продължи да помага на страната ни, но единствено от напредъка на реформите в България зависи това да се случи. Това заяви датският министър-председател Андерс Фог Расмусен след срещата си с премиера Симеон Сакскобургготски. Расмусен е на официално посещение у нас по покана на българския си колега.

Министър-председателят на Дания добави, че не може да даде твърди уверения, но се надява присъединяването да е през 2007 година. Дотогава Дания щяла да продължи да ни подкрепя и помага.

Според Расмусен България се отнася сериозно към необходимите реформи и той прогнозира, че страната ни ще успее да приключи преговорите с ЕС догодина. Датският премиер напомни, че изпълнението на тази задача зависи в най-голяма степен от оценката на Европейската комисия за напредъка на България, която Брюксел ще даде в редовния си годишен доклад през ноември т.г.

Не предвиждам неприятни изненади, смята Андерс Фог Расмусен. По думите му българското правителство правело всичко възможно, за да няма неприятни сюрпризи по пътя на страната към ЕС.

По време на срещата със Сакскобургготски, двамата премиери обсъдили и ситуацията в Ирак, стана ясно от изявлението на Расмусен.

Според датския министър-председател, ООН трябва да играят по-важна роля във възстановяването на Ирак. Надявам се, че страните-членки на Съвета за сигурност ще могат да достигнат до една резолюция по този въпрос, уверен съм, че като непостоянен член на Съвета България ще изиграе важна роля в този процес, добави Расмусен.

Той допълни, че в неговата страна има широка политическа подкрепа за участието на Дания във възстановяването на Ирак, в рамките на британския контингент в Басра.

Възстановяването е трудна задача, защото там няма демократични традиции, съществуват и множество напрежения между различни групи. Именно за това присъствието на международни стабилизационни сили е от жизнено важно значение, заключи датският премиер.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: