Дания отваря училищата, детските градини и яслите

Дания отваря училищата, детските градини и яслите

Около 10 000 деца в Дания се очаква днес да се върнат в яслите, детските градини и училищата, съобщи ДПА.

След като постигна напредък в спирането на разпространението на новия коронавирус, страната изпраща децата до пети клас обратно в класната стая след едномесечно прекъсване на учебните занятия.

Решението има за цел да разтовари родителите, които едновременно работят у дома и се грижат за малките си деца заради мерките за социално дистанциране.

Училищата трябва да отговарят на определени изисквания, например да има достатъчно разстояние между учениците. Някои от тях ще се нуждаят от още няколко дни, преди да са готови да посрещнат учениците и затова ще отворят врати най-късно в понеделник.

Много родители обаче се обезпокоени какви ще са последиците от това, че децата им ще тръгнат отново на училище, при положение че вирусът все още е в Дания и голяма част от света все още не е предприела аналогична мярка, отбелязва ДПА.

Отварянето на училищата ще бъде първата стъпка на Дания към отмяната на рестрикциите, въведени заради пандемията.

Правителството реагира бързо, след като бе установен първият случай на коронавирус в Дания, и на 14 март затвори границите.

Ресторантите, кафенетата, питейните заведения, театрите и другите развлекателни обекти обаче ще останат затворени до 10 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус