Дания ще обвърже помощите за имигранти със седмичен труд

Дания ще обвърже помощите за имигранти със седмичен труд

Дания планира да обвърже получаването на социални помощи от имигранти със задължението да полагат труд 37 часа седмично, предаде Франс прес.

Целта на мярката, обмисляна от социалдемократическото правителство на Дания, което е срещу имиграцията, има за цел да насърчи интеграцията на бежанците.

"Искаме да въведем нова трудова логика, съгласно която хората са длъжни да дават своя принос и да бъдат полезни. Ако не могат да си намерят редовна работа, трябва да работят за своите помощи", заяви на пресконференция датската премиерка Мете Фредериксен.

"В продължение на много години ние правехме лоша услуга на много хора, като не им налагахме нищо", изтъкна Фредериксен.

С проекта си "Дания може да направи повече" правителството, което е на власт от юни 2019 г., отбелязва, че шест от десет жени в Дания, които произхождат от Магреба, Турция и Близкия изток, не са част от датския пазар на труда.

На първо време, амбицията на управляващите е да бъдат интегрирани 20 хиляди души, които ще бъдат насърчени да си намерят работа.

"Например, може да става дума за работа на плажа като събиране на фасове от цигари и на пластмасови отпадъци (. . .) или оказване на помощ при решаването на различни задачи в дадена компания", заяви министърът по въпросите на трудовата заетост Петер Хумелгор.

Най-важното за нас е тези хора да си излизат от домовете, независимо дали става дума за новопристигнали или за такива, които от дълго време получават социални помощи, изтъкна той.

По данни на датския статистически институт 11 процента от 5.8-милионното население на Дания са чужденци, като от тях 58 процента произхождат от страни, които Копенхаген възприема като "незападни", отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?