Дания ще прави изкуствен остров за офшорна вятърна енергия за 30 млрд. долара

Дания ще прави изкуствен остров за офшорна вятърна енергия за 30 млрд. долара

Дания напредва с плановете да изгради изкуствен остров, обединявайки енергията от офшорни вятърни паркове с капацитет до 10 гигавата. Това е повече от достатъчно да се захранват всички домакинства в страната. Мярката е част от усилията да бъдат покрити амбициозните климатични цели от Копенхаген, предаде Ройтерс.

В Дания е централата на гиганта в производството на вятърни турбини "Вестас" (Vestas).

Копенхаген прие неотдавна закон, целящ намаляването на парниковите газове със 70 процента до 2030 г.

Министерството на енергетиката търси точното място да изгради един или повече острова, обградени от вятърни паркове с общ капацитет от най-малко 10 гигавата, което е равно на енергийното потребление на 10 милиона европейски домакинства.

Дания покри 41% от енергийните си нужди с вятърна енергия през 2018 г. - най-високото равнище в Европа.

Проектът е решаващ за това Дания да изпълни закона си за климата, който е един от най-амбициозните. Той бе приет с голямо мнозинство в петък.

Осъществяването на плановете ще възлиза на около 200 - 300 милиарда датски крони (29.5 – 44.2 милиарда долара). По-голямата част от средствата ще дойдат от частни инвеститори, казват от енергийното министерство.

Дания, чието население е около 6 милиона души, задели 65 милиона крони за проучвания как енергията, пристигаща в енергийния център, да се съхранява и превръща във възобновяем водород, тъй като произвежданата енергия няма да бъде използвана само от местни потребители.

Страната се надява новите технологии дадат възможност да бъдат заменени изкопаемите горива с възобновяема енергия в сектори като транспорта и промишлеността.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес