Дания ще прекрати приемането на молби за убежище, подадени на границата

Дания ще прекрати приемането на молби за убежище, подадени на границата

Новото правителство на Дания ще внесе съществени изменения в миграционното законодателство и ще прекрати приемането на молби за убежище от хора, които ги подават на границата. Това заяви в интервю, публикувано в понеделник в електронното издание на вестник "Берлингске" министърът по въпросите на интеграцията и имиграцията Ингер Стьойберг.

Ако съответните поправки към законите бъдат приети от парламента, Дания ще започне да приема молби за убежище от лица, намиращи се извън пределите на Европа. Така властите на скандинавското кралство смятат да се борят с криминалния бизнес по транспортиране на бежанци от Близкия изток и Африка в Евросъюза.

"Целта на правителството е да отслаби натиска върху външните граници на Европа и да създаде максимално тежки условия за тези превозвачи", каза Стьойберг. Според нея трябва да бъде разработен нов механизъм за получаване на убежище, който да позволи на Дания да оказва помощ, на първо място, на най-нуждаещите се от нея хора, а не на онези, които са имали достатъчно пари и решимост, за да се доберат по един или друг начин до датските граници.

В правителството отбелязват, че от юридическа гледна точка подобни изменения ще изискват и преразглеждане на цялата европейска система за получаване на убежище.

Споделяне

Още от Европа