Дания смята Русия за лидер в хакерството

Дания смята Русия за лидер в хакерството

Датска агенция по киберсигурност смята Русия за лидер в хакерството и каза, че страната "отдавна инвестира усилено в кибервъзможностите си", съобщи Асошиейтед прес.

Позицията на Дания е подобна на тези на други страни в Северния регион, чиито агенции за национална сигурност наскоро обвиниха Русия в незаконни онлайн дейности.

В оценката си за сигурността за 2017 г. датският Център за киберсигурност посочи в доклад, че Русия "има развити възможности за извършване на широк кибершпионаж срещу политически и военни цели на Запад". В доклада си агенцията оцени кибершпионирането срещу датските власти и компании като "много сериозно" и допълни, че то се извършва предимно от чужди правителства, без да назовава кои.

Директорът на агенцията посочи, че "не може да подчертае достатъчно колко сериозни" са цялостните заплахи в киберпространството. Той добави, че хакерите "са изключително адаптивни и продължават да са по-добри в укриването на злонамерените си действия и самоличността си".

На 3 февруари норвежката служба за сигурност съобщи, че девет лични имейла на държавни служители са били атакувани чрез фалшиви електронни писма, което норвежката полиция смята за свързано с руското разузнаване. Службата добави, че не е била източена класифицирана информация. Атаките са включвали имейли от непознати лица и фирми. След като писмата бъдат отворени, хакерите могат да стартират зловреден софтуер в компютърната мрежа на получателя.

Вчера Естония съобщи, че преди първото си председателство на Европейския съюз се е обединила с американските Сикрет сървис за обучаване на местни служители за справяне с киберзаплахи - най-големите от които идват от Русия. Според службата за външно разузнаване на балтийската страна, Русия е най-голямата заплаха, защото Естония е член и на Европейския съюз, и на НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?