Дания спечели за трети път победата в конкурса Евровизия

В тройката влязоха Азербайджан и Украйна

Емели де Форест

Дания завоюва първото място на музикалния конкурс Евровизия-2013, който се състоя в шведския град Малмьо.

Двадесетгодишната датчанка Емели де Форест получи най-голямата подкрепа на зрителите и на журито за песента "Only Teardrops" (Само сълзи). Общо 25 държави се състезаваха на финала на конкурса, който бе наблюдаван от около 125 милиона телевизионни зрители, съобщава Ройтерс.

Емели де Форест изпълни любовната балада боса, в позата на русалка в съпровод на барабани и флейта,  извикващи във въображението приказни образи на Ханс Кристиан Андерсен. Тя събра 281 точки.  Някои журналисти определят Емели като "датската Шакира".

На второ място завърши Фарид Мамадов от Азербайджан с песента "Hold me", а трета се класира Злата Огневич от Украйна с "Gravity".

Следващото издание на конкурса - Евровизия-2014 - ще се състои само на няколко километра от Малмьо - на отсрещния бряг на пролива Ересун в датската столица Копенхаген.

Там празненството по случай победата на Емели де Форест продължи до ранните часове на сутринта в неделя. Тапи от шампанско се разлетяха във въздуха и викове "Победата е наша" прозвучаха сред датските фенове още щом водещата Петра Меде обяви преди края на гласуването победата на Де Форест и нейната песен.

На заключителната пресконференция певицата, без да скрива емоциите си, размаха пред журналистите официалния приз – тежка статуетка от прозрачно стъкло под формата на микрофон. "Още не мога да осъзная какво се случи", призна тя. След срещата с медиите тя се отправи в дискотеката на "Евровизия-2013", за да отпразнува успеха си със своя екип.

На страницата си във Фейсбук Емели получи поздравления от премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит и от лидера на опозицията, ръководителя на Либералната партия Ларс Расмусен.

В Копенхаген хиляди фенове аплодираха Емели, чието изпълнение беше излъчвано на огромен екран на централния площад. Днес тя ще има среща с феновете си в парка "Тиволи".

Дания печели на Евровизия за трети път. Първата победа бе в Лондон през 1963 г., а втората - в Стокхолм през 2000 г.

Българските представители в конкурса Евровизия 2013 Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи не участваха в снощния финален концерт, след като отпаднаха на полуфинала в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?