Дания спря мигранти, пътуващи за Швеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Датската полиция спря влакове, пристигащи от Германия, за да регистрира и провери прииждащите кандидати за убежище и мигранти, които искат да преминат през нейна територия на път за Швеция, предаде ДПА.

Полицията каза, че в град Рьодби около 200 човека са отказали да слязат от два влака или да бъдат отведени в приемателни центрове, като вместо това са поискали да продължат към Швеция, където имат роднини или приятели.

Германия и Швеция са сред най-предпочитаните дестинации за кандидатите за убежище, а Дания въвежда по-строги ограничения през последните години. Датският парламент одобри миналата седмица решение за намаляване на социалните помощи за новопристигнали бежанци като част от усилията на правителството да направи Дания по-малко привлекателна за кандидатите за убежище. Датските власти казват, че мигрантите ще бъдат регистрирани или връщани в Германия.

По данни на полицията около 30 човека са се втурнали да слизат от един от влаковете в Рьодби, но ситуацията е била овладяна. В граничния град Падборг е бил затворен участък от път Е45, след като около 300 души са били забелязани да вървят по него.

По-късно бе съобщено, че датската железопътна компания е спряла по нареждане на властите всички железопътни връзки с Германия. "Полицията поиска от нас да направим това", каза говорител на държавния жп превозвач Де Ес Бе.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа