Дания спря мигранти, пътуващи за Швеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Датската полиция спря влакове, пристигащи от Германия, за да регистрира и провери прииждащите кандидати за убежище и мигранти, които искат да преминат през нейна територия на път за Швеция, предаде ДПА.

Полицията каза, че в град Рьодби около 200 човека са отказали да слязат от два влака или да бъдат отведени в приемателни центрове, като вместо това са поискали да продължат към Швеция, където имат роднини или приятели.

Германия и Швеция са сред най-предпочитаните дестинации за кандидатите за убежище, а Дания въвежда по-строги ограничения през последните години. Датският парламент одобри миналата седмица решение за намаляване на социалните помощи за новопристигнали бежанци като част от усилията на правителството да направи Дания по-малко привлекателна за кандидатите за убежище. Датските власти казват, че мигрантите ще бъдат регистрирани или връщани в Германия.

По данни на полицията около 30 човека са се втурнали да слизат от един от влаковете в Рьодби, но ситуацията е била овладяна. В граничния град Падборг е бил затворен участък от път Е45, след като около 300 души са били забелязани да вървят по него.

По-късно бе съобщено, че датската железопътна компания е спряла по нареждане на властите всички железопътни връзки с Германия. "Полицията поиска от нас да направим това", каза говорител на държавния жп превозвач Де Ес Бе.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?