Дания унищожава 15 млн. норки заради мутация на Covid-19

Дания унищожава 15 млн. норки заради мутация на Covid-19

Дания унищожава 15 млн. норки заради опасения, че мутация на Covid-19, която се пренася от животните към хората, може да застраши бъдещите ваксини, съобщава "Гардиън".

Премиерът на страната Мет Фредериксен обяви, че вече има доказани 12 случая за пренасяне на заразата от животните към хора и норките са се превърнали в заплаха за националното здраве. 

Aрмията, полицията и службите за гражданска защита ще бъдат мобилизирани, за да помогнат на фермите в унищожаването на всички норки в страната.

Дания е най-големият производител на кожи от норки в световен мащаб. Експерти изчисляват, че стойността на популацията от норки за 2020 г. е между 350 и 400 млн. евро.    

Според здравните власти Covid-19 е открит в повече от 200 ферми за норки. Случаи на пациенти, заразени от норки с новата мутация, има в Холандия, Испания и Швеция, но там ситуацията е овладяна.

През лятото Испанската област Арагон унищожи около 100 000 норки от стопанство, в което близо 90 процента от животните бяха дали положителни проби за новия коронавирус.

Беше наложена и забрана за износ на животни и производни продукти, след като седем от служителите на фермата се оказаха заразени. Тогава обаче все още нямаше данни за предаването на заразата от животните на хора и се смяташе, че работниците са заразили животните.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус