Дания вече има правен инструмент да възпрепятства "Северен поток 2"

Дания вече има правен инструмент да възпрепятства "Северен поток 2"

Датският парламент прие закон, който може да усложни реализацията на проекта "Северен поток 2". Местният регулатор ще може да откаже разрешение за прокарване на газопровода през териториалните води на страната поради съображения свързани с националната сигурност и външната политика. Законът влиза в сила от 2018 г. До момента единственият мотив, с който регулаторът можеше да откаже прокарване на тръбопровод, бяха нарушения на екологичните норми.

Сега правителството на Дания разполага с правен инструмент да възпрепятства преминаването на "Северен поток 2" през свои териториални води, а именно оттам минава трасето на газопровода според сегашните планове.

Представители на датското правителство многократно са изразявали позиции против проекта.

Операторът на "Северен поток 2" е подал през април т.г. заявление в датския регулатор за прокарване на газопровода и "смята планирания маршрут като оптимален от гледна точка на съществуващата нормативна база и съображения за защита на околната среда и сигурността", са заявили от там пред руския в. "Комерсант". Операторът на проекта отказва да коментира възможни промени в маршрута и свързаното с това забавяне на строежа и промени в разходите.

По план трасето минава през датски води, тъй като остров Борнхолм, разположен в западната част на Балтийско море, принадлежи на Дания.

По-рано "Комерсант" писа, че "Северен поток 2" разглежда варианти за алтернативен маршрут, който не минава през 12-милната зона на териториалните води, а през изключителната икономическа зона на Дания, където, съгласно конвенцията на ООН по морско право, всички страни се ползват със свобода за прокарване на тръбопроводи.

Запознати със ситуацията са коментирали, че забавянето на проекта ще е не повече от няколко месеца, но срокът за приключването му си остава непроменен – краят на 2019 г.

Междувременно някои европейски страни имат бележки по предложението на Европейската комисия за промени в законодателството, които ще затруднят реализацията на "Северен поток 2" в сегашния му вид. По време на срещата на работната група към Съвета на ЕС Германия е поискала нова юридическа експертиза на поправките, а Италия и редица други страни – за оценка на въздействието на съществуващите газопроводи. Дискусията в Съвета може да продължи месеци, но ЕК форсира приемането на законопроекта и Европейският парламент може да го разгледа още в средата на февруари 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?