Дания затяга ограниченията поради опасения от нова разновидност на коронавируса

Мете Фредериксен

Правителството на Дания заяви, че затяга карантинните мерки с цел да ограничи бързото разпространение на нов щам на коронавируса, който се предполага, че е по-силно заразен, предаде Ройтерс.

През декември в Дания беше наложена строга карантина заради значително увеличение на заразяванията, което доведе болниците до предела на възможностите.

През последните дни някои депутати призоваха за затягане на мерките поради опасения от нова разновидност на коронавируса, открита първо във Великобритания.

"Мутацията вече е толкова широкоразпространена, че не може да бъде спряна", каза министър-председателят Мете Фредериксен на пресконференция. "Но ние можем да я забавим и да проточим времето, за да можем да ваксинираме повече хора", заяви тя.

Здравните власти очакват новият щам да бъде доминиращ в Дания до средата на февруари.

Новите ограничения включват намаляване на максимално разрешения брой хора на обществени събирания от 10 на 5, което влиза в сила от утре и ще действа първоначално до 17 януари. Въвежда се и правило за спазване на дистанция от 2 метра на обществени места.

Фредериксен каза, че също така се обмисля въвеждане на по-строги правила за пътуване от други страни освен Великобритания - например от Република Южна Африка, където е открита друга разновидност на коронавируса.

В края на декември датското правителство удължи затварянето на повечето магазини до средата на януари. Баровете, ресторантите и кафенетата могат да приемат само поръчки за вкъщи. Затворени остават кината, театрите, музеите, зоопарковете, спортните зали и плувните басейни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?