Данни на 100 млн. потребители на Фейсбук качени на торент-файл

Лични данни на близо 100 милиона потребители на социалната мрежа Фейсбук са събрани и качени на торент-файл в интернет от консултанта по въпросите на сигурността Рон Боус, съобщи ББС в четвъртък. Той е сканирал профилите в мрежата и събрал данните, които не са защитени от потребителите.

Боус заяви, че е събрал и публикувал информацията, за да подчертае рисковете при публикуване на лична информация в социалната мрежа. От Фейсбук отговориха, че тези данни по същество представляват публична информация. От момента на публикуването на файла само от торент-тракера "Пайрът бей" информацията е свалена от 1000 потребители.

"Хората, които използват Фейсбук, притежават информацията, която публикуват и имат свободата да споделят само това, което желаят, с хората, които желаят и когато пожелаят", коментираха от Фейсбук пред ББС.

"В този случай, информацията, която потребителите са се съгласили да бъде публична, е събрана от един изследовател, но тя може да бъде намерена и в редица интернет-търсачки, както и във Фейбук. Няма защитени данни, които да са изтекли", заявиха представители на компанията, която поддържа социалната мрежа.

Споделяне

Още от Свят