Данни за чакащи присаждане на орган не са актуализирани 15 години

Данни за чакащи присаждане на орган не са актуализирани 15 години
Хиляда души са заявили официално пред личния си лекар, че не искат да дарят органите си, съобщи  в неделя директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) Теодора Джалева.

По закон всеки има право да заяви отказа си пред личния лекар, като трябва да попълни формуляр, който да бъде предоставен на агенцията. Джалева посочи, че тази система не работи, тъй като е твърде тромава.

След обновяването на регистрите на чакащите присаждане на орган, новото ръководство на ИАТ, което оглавява ведомството от 2 ноември, е установило, че около 20 на сто от близо 1000 души са нереални, тъй като 160 пациенти са били починали. Изяснило се още, че 23 на сто от хората в тези списъци са с неверни ЕГН-та.

Данните сочат, че 80% от работещите в агенцията не притежават нужното висше образование, каза д-р Джалева. Освен това за някои чакащи пациенти информацията за състоянието им не е била обновявана повече от 15 години.

"И се случва, че трансплантационните екипи нито познават, нито са ги виждали тези хора. Това не бива да се случва така, защото за някои от тях вече самата трансплантация е животозастрашаваща", посочи Теодора Джалева.

По думите ѝ много хора не са знаели, че могат да се запишат в списъците на чакащите за орган. Така например хората на хемодиализа в България са около 2000, а в листата на чакащите за бъбрек са записани около 740 души.

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят”, е мотото на новата Национална кампания на Министерство на здравеопазването в подкрепа на донорството, съобщи на пресконференция д-р Теодора Джалева. Логото на безвъзмездната инициатива е пясъчен часовник - символ на малкото време, което имат нуждаещите се от органи и институциите, които им помагат.

Джалева информира, че от 2 ноември до 13 декември агенцията е извършила 7 трансплантации без да бъде загубен нито един орган. Три от тях са били със спешен статут в регистрите. В последния месец новото ръководство на ИАТ е обновила служебните регистри на чакащите за орган.

Предстои агенцията да започне повторна диагностика на здравословното състояние на всички в списъка.

Вече е разработен и нов софтуер за проследяване на пациенти в състояние на кома. Предстои да бъде внедрено и електронна програма за контрол и управление на цялостната дейност на агенцията.

От агенцията ще предложат, когато има починал и той е подходящ да стане донор, близките му да са задължени до шест часа да отговорят дали са съгласни да се извърши трансплантацията.

През втората половина на януари от агенцията се надяват да започне да работи и фондът за трансплантация на органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България