Данни за корупция срещу съдията Миталов няма, само писмо от САЩ

Андон Миталов, снимка: Mediapool

Ден, след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви, че до момента САЩ не са представили данни за корупция на българския спецсъдия Андон Миталов, същото бе потвърдено и от представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев.

Само преди няколко дни Магдалинчев заяви, че чрез външно министерство е получено писмо по случая "Миталов" и то е предоставено на състава, който води дисциплинарно дело срещу съдията и на Панов. След това шефът на ВКС обяви, че става дума за единствено за паметна бележка за проведена среща между представители на българското външно министерство и американското посолство в София. Той обвини Магдалинчев, че манипулира общественото мнение.

"Изявлението на г-н Панов в тази посока очевидно преследва други цели. Не съм твърдял, че има такива факти. Казах, че има писмо", заяви в четвъртък Магдалинчев.

Той отрече да се е опитал да манипулира с изявлението си, че е получена "поверителна информация", чието съдържание няма право да разгласява.

През февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Миталов и семейството му не са желани в страната заради данни за корупция. Изявлението бе направено, след като съдията пусна обвинемия в шпионаж русофил Николай Малинов да пътува, за да му бъде връчен орден от руския президент Владимир Путин.

Оттогава няма повече информация в какво точно е уличен съдията. Междувременно решението му за пътуването на Малинов до Русия бе проверено от съдебния инспекторат, който излезе с извода, че нарушения няма. В прокуратурата също няма сигнали или дела срещу съдията. Засега от КПКОНПИ не казват дали срещу него е образувано производство.

Споделяне

Още от България