Нов скандал разкаля социологическия терен

Данните на "шокираната" Мира Радева, че ГЕРБ води с 14% пред БСП, обявени за "лакърдии" и "глупотевини"

Данните на "шокираната" Мира Радева, че ГЕРБ води с 14% пред БСП, обявени за "лакърдии" и "глупотевини"

Нов скандал разкаля допълнително традиционно калния терен на предизборната социология, независимо от усилията на законодателя да вкара някакви правила, които да ограничат възможностите за груби манипулации на общественото мнение. Две седмици преди официалното откриване на кампанията за предсрочните парламентарни избори социоложката Мира Радева от МБМД излезе със сензационно проучване, според което партия ГЕРБ би спечелила вота с 30%, при 16% за БСП. Тези резултати се разминават драстично с други проучвания, които дават приблизително изравнени шансове на двете партии с превес на ГЕРБ между 3-5 процента.

Данните на Радева бяха изнесени в четвъртък от в. "Преса" с пояснението, че проучването е било направено от американска фондация със знанието на посолството на САЩ у нас, успоредно с него имало и социологическо изследване на френски екип, като данните от двете се припокривали.

Кольо Колев: Това е изследване на агенция "Една жена ми каза"

"Това са абсолютни лакърдии, това е изследване на агенция "Една жена ми каза". Аз знам и името на жената - това е Мира Радева, коментира пред бТВ Кольо Колев от "Медиана", считан за близък до БСП. Проучване на неговата агенция наскоро даде 21.3% за ГЕРБ срещу 20.4 за БСП. Друга анкета на "Галъп" сочи 19.7% за ГЕРБ срещу 18.6% за БСП

"Това изследване е много смешно. Когато се публикуват изследвания, всеки социолог излиза с името си, къде е то тук", запита Кольо Колев и обясни, че Мира Радева обикаляла редакциите да пробутва съмнителното изследване.

Веднага след него по телефона се включи Мира Радева, която потвърди, че тя е правила изследванията. Поръчката била на външни клиенти, която тя не пожела да назове. Но данните били абсолютно верни.

Според последните промени в Изборния кодекс агенциите трябва да посочват кой им е поръчал и платил проучванията, които обявяват публично.

Радева настоя за пълна прозрачност на проучванията, но не каза кой е платил

"Аз съм провела тези изследвания, но никога не съм крила резултатите. Просто още работя по тях. Не исках да ги извадя наяве, преди да приключа работата по тях, защото бях убедена, че ще случи точно това - скандали и оплюване. Тези проучвания са две различни и независими едно от друго. Много сериозна френска фирма е поръчител на едното. Не съм обикаляла по никакви редакции, за да говоря за тайни проучвания. Единствената редакция, която съм посетила е тази на в. "Труд", и то, за да поискам картите от последното изследване на Кольо Колев, което беше поръчано от вестника, за да ги сравня с моите резултати", каза тя пред БТВ.

"Няма нищо тайно и изследването не е американско. Но дава сериозна преднина на ГЕРБ, която не сме регистрирали досега", коментира Мира Радева по-късно в четвъртък пред БНР.

"Настоявам за пълна прозрачност на социологическите изследвания, защото виждате за какво напрежение става дума", каза Радева и уточни, че иска да се създаде експертен екип, който да прегледа анкетните карти на агенцията, която тя ръководи.

Става дума за национално представително изследване, директно интервю, обемът на извадката е 800 души и е реализирано в средата на март. Данните ни показват още партия на протестиращите, която набира 5.4 процента, ДПС -около 6% и 4.4% процента за "Атака". Меглена Кунева е с негативна тенденция и е с 2.7 процента. Останалите партии са с по-ниски резултати и нямат шанс за парламента, посочи Мира Радева.

И за мен предимството на ГЕРБ бе шокираща новина

За мен предимството на ГЕРБ също беше доста шокираща новина. Нашето предходно интервю беше 22 на 19 (ГЕРБ/БСП-бe..ред). Понеже става дума за много динамични процеси е възможно да има и нови обрати, разясни тя.

"За мен самата новината за това голямо предимство на ГЕРБ бе шокираща", съобщи Радева и разказа как се изненадала, когато чула числата. "Вечерта, когато ми се обадиха да ми кажат данните, аз попитах: "Добре де, кажете ми числа. От другата страна чух отговор: Потрес", разказа Радева.

След оставката на кабинета разочаровани от ГЕРБ се върнали към тях

Тя обаче смята, че увеличаването на електоралната подкрепа за ГЕРБ се дължи на повишаващата се избирателна активност, която според нейните очаквания ще бъде над 56%. "Разочарованите от ГЕРБ се връщат при партията", заключи социоложката, като уточни, че това по нейните сметки са около 8 на сто от избирателите. "През февруари нашите данни сочеха, че 22% биха гласували за ГЕРБ, а 19 на сто за БСП. Както виждаме – 8 на сто са се върнали към формацията", обясни изводите си Радева.

Тя уточни също, че има отлив от подкрепата за социалистите, защото в изследването си тя предвиждала и партията на протестиращите, която, според нея, ако била единна и обедини вота на иначе фрагментираните протести, би взела 5.4%.

"През февруари подкрепата за БСП бе по-висока, защото те бяха единствените говорители на народното недоволство, но сега ние предвиждаме и такава партия и тя отнема от този вот", смята още Радева.

Тя уточни, че това са две проучвания. Едното е международен проект, няма специален акцент върху електораните нагласи, но има такъв въпрос. Другото изследване има един или няколко клиента, към които ние добавяме няколко въпроса, допълни Радева, но не пожела да каже кой е финансирал изследванията.

Заявявайки че е готова да покаже анкетните карти, Радева заяви, че проучването е собственост на МБМД.

Дори "Галъп" имали такива данни, но ги криели

Но макар,че изглежда като прецедент, то се потвърждава и от други колеги, каза Радева и посочи името на колегата си Иво Желев от ЕСТАТ (въпросният социолог се появява публично само преди избори) "Градската легенда говори, че дори, "Галъп" имат подобни данни, но ги крият", каза Мира Радева.

Кънчо Стойчев: Да се занимава публиката с подобни глупотевини е обидно

"В момента, в който се явява в разговора и градската легенда, това точно показва и качеството на данните, които коментира госпожата, чието име не само не искам да споменава, но и не се появявам заедно", отвърна Кънчо Стойчев от "Галъп" пред БНР.

"Искам на 13 май, когато ГЕРБ няма да имат абсолютно мнозинство, всички медии да застанат ясно на позицията това лице по медии никога да не се появява. Много лесно може да се направи анализ какво точно се внушава. Да се занимава публиката с подобни глупотевини е обидно", заключи Кънчо Стойчев по адрес на Мира Радева.

За готовността на Радева да покаже анкетните карти на проучването си, Стойчев заяви: "Ако в този момент с някакъв термометър вие измерите 32 градуса на улицата, не може ли да отворите прозореца и да видите какво е времето навън? Ако очевидно температурата не е такава, трябва да изхвърлите този термометър", каза Стойчев, който заедно с колегата си Андрей Райчев е открит опонент на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?