Данните за чистотата на въздуха на гражданите и на властта се обединяват

На срещата в екоминистерството участваха министърът на екологията Нено Димов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и членовете на съвета на учените към МОСВ - проф. д-р Христомир Брънзов - директор на НИМХ – БАН, проф. дфн Александър Драйшу - декан на Физическия факултет към СУ "Св. Кл. Охридски", както и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AIRBG.INFO.

Системите за измерване чистотата на въздуха в София, направени от граждани и от официалните власти, ще бъдат свързани с цел да има максимално ясна картина за причините за замърсяването.

За това се разбраха министърът на околната среда Нено Димов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AIRBG.INFO.

Схемата ще се приложи първо в София, но примерът може да бъде последван и в други градове, където този проблем е особено остър.

На първо време предстои съвместяване на двата типа устройства – 5-те станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и повече от 200-те станции, които столичани са изградили със собствени сили и средства, каза проф. д-р Христомир Брънзов, директор на Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

В рамките на следващите 6 месеца учени и експерти ще направят калибриране на измервателната техника на AIRBG.INFO и изпълнителната агенция. Към всяко устройство на ИАОС ще бъде монтиран уред от платформата AIRBG.INFO.

"Данните от нашата независима мрежа започват да се приемат от общинската и изпълнителната власт. Преди година това беше немислимо, затова е добре, че приеха да работим заедно", каза Стефан Димитров от гражданската платформа.

Той добави, че се следва добър модел за синхронизиране между институционалните и гражданските системи за измерване на замърсяването на въздуха, който успешно е бил приложен преди година в Германия.

"За нас е от изключителна важност информираността на гражданите от една страна, а от друга – причините за замърсяването", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че информацията за източниците на замърсяване е нужна при разработването на мерките за подобряване качеството на въздуха. Фандъкова припомни, че предстои Столичната община да пусне и своя измервателна система с 20 станции. Така в бъдеще ще бъдат интегрирани системата на ИАОС, гражданската платформа и общинската измервателна система.

"Инициативата е добро начало към изясняване на източниците на замърсяване", каза проф. Брънзов.

Министърът на екологията Нено Димов припомни, че в момента се работи по изготвянето на стандарти за качество на горивата за битово отопление. Така още от следващия отоплителен сезон те ще бъдат прилагани, което ще доведе до намаляване на замърсяването на въздуха от бита.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?