Данните за психичното здраве в Югоизточна Европа влизат в информационна система

До средата на следващата година ще бъде изградена информационна система за наблюдение на психичното здраве в Югоизточна Европа, каза пред журналисти в четвъртък координаторът на проекта д-р Михаил Околийски.

Това стана по време на работна среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в рамките на Пакта за стабилност.

Целта на организацията, която включва 9 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора и Хърватска, е да създаде регионално партньорство в сферата на здравеопазването чрез реализирането на съвместни проекти.

По думите на Околийски в информационната система ще се събират данни не само за лечението на пациентите с психични разстройства, но и как след това те се реинтегрират в обществото.

Целта е да видим дали методите, които се използват в дневните центрове за психични грижи, работят, обясни той.  Досега за системата са изхарчени около 260 хил. евро, а за завършеното на проекта са необходими още 170 хил. евро.

Такива центрове са били създадени във всичките 9 страни в рамките на друг общ проект. По програмата у нас център за психични грижи е направен в Благоевград.

Там болните получават нужната помощ, без да влизат в лечебно заведение, коментира още Околийски.

Стремежът е пилотни проекти като този след това да преминат на държавна издръжка и да станат част от националната политика, подчерта зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков.

През тази година се предвижда да бъдат изградени и още няколко центрове за психични грижи.

В рамките на Здравната мрежа се работи общо върху осем проекта. Освен към подобряване на психиатричната помощ, програмите са насочени и към по-качествен контрол на храните, заразните заболявания и тютюнопушенето в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от България