ДАНС - слаб кадрови потенциал, липса на средства и правни неуредици

Никой не контролира работата на спецслужбите с класифицирана информация

ДАНС  - слаб кадрови потенциал, липса на средства и правни неуредици

Слаб кадрови потенциал, липса на средства и правни неуредици. Това са част от проблемите на контраразузнаването, които бяха потвърдени от депутатите, след като в четвъртък приеха на закрито заседание докладите за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Държавна агенция за сигурността на информацията (ДКСИ) през миналата година.

 

Българските данъкоплатци, обаче отново няма да разберат какво са свършили службите, чиято издръжка идва от данъците им, и защо дейността им почти изцяло се смята от ръководителите им за класифицирана информация. Чешкото контраразузнаване, например, качва годишния доклад за работата си с всички анализи и забележки за националната сигурност на интернет-страницата си, включително в превод на английски.

 

Липса на кадри и средства

 

Депутатът от ГЕРБ Иван Петров коментира по повод на докладите, че липсват кадри в ДАНС, които "могат да боравят с арабски език и с всички онези дейности".

 

По-рано Петров критикува правителството, че темата за "международния тероризъм" липсвала в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на кабинета.

 

В четвъртък като той даде като цяло висока оценка на ДАНС.

 

"Това, което ние искахме – ДАНС да се запази като една типична контраразузнавателна служба без много шум около нея, дава резултати и ми се струва, че в контактите си с партньорските служби това прозира най-вече", посочи Петров.

 

Основните критики на опозицията бяха към силно орязания бюджет на агенцията, като Петров отговори на тях, че той зависи от финансовите възможности на държавата.

 

"Ние бихме искали ДАНС да има много повече, отколкото сега има", каза Петров.

 

Камен Костадинов от ДПС посочи, че повече не трябва да се намаляват средствата за агенцията, като припомни, че при създаването на ДАНС бюджетът на агенцията е бил 135 млн. лв., а тази година - 75 млн. лв.

 

"Съкращаването на бюджета неминуемо води до намаляване на професионалната способност", каза депутатът.

 

Заради орязания бюджет се стигна до отлив на кадри от агенцията. В отговор на въпроси на Меdiapool oт ДАНС съобщиха наскоро, че през 2011 година по собствено желание 214 служители са напуснали агенцията. В началото на тази година обаче тенденцията на отлив е спряна. Към края на юли 2012 година са вакантни близо една трета (29%) от щатните бройки в ДАНС.

 

От ДПС коментираха още, че службите за сигурност не са достатъчно отворени за представители на етническите и религиозни малцинства.

 

БСП: ДАНС не е спортен тим, на който треньорът да се сменя при всеки проблем

 

Депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков заяви, че много сериозни въпроси са останали без отговори, тъй като в парламента не са присъствали представители на правителството. По думите му това е много лош знак за отношението на правителството към проблемите на националната сигурност.

 

"Структурата на агенцията (ДАНС - бел. ред.), кадровото ѝ обезпечаване, в това число качеството на кадровото обезпечаване, и напускането на няколкостотин служители за последните години и смяната на трима председатели за три години. Това не е спортен тим, на който треньорът да бъде сменен при всеки проблем", каза Румен Петков.

 

Работата на спецслужбите с класифицирана информация без контрол

 

По отношение на ДКСИ депутатите пък са установили, че комисията няма правомощия да извършва контрол по отношение на работата с класифицирана информация на службите за сигурност.

 

Службите за сигурност са контролен орган по спазването на закона за защита на класифицираната информация , но тяхната дейност е практически безконтролна.

 

Затова от Комисията за контрол на ДАНС предлагат да се извършат законодателни промени, които да усъвършенстват дейността по защита на класифицираната информация, съобщи БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България