Иван Костов:

ДАНС да кажат дали изпълняват политически поръчки по знаковите дела

Иван Костов, Сн. БГНЕС

Провалът на властите да постигнат успех по знаковите дела поставя въпроса дали правоохранителните институции са некомпетентни или изпълняват политически поръчки, заяви в петък лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той репликира изказването на главния прокурор Борис Велчев от предишния ден, че за толкова години така и не разбрал по какви критерии Европейската комисия определя знаковите дела у нас.

Не е добър атестат за цялата прокуратура, за МВР и за съда, ако те не знаят кои са знаковите дела, коментира Костов, който бе гост в сутрешния блок на БНТ. Той съобщи, че преди ден парламентарната комисия за контрол на ДАНС е потърсила отговорност от ДАНС за развоя на процеса срещу бившия шеф на НАП Мария Мургина. Тя бе оправдана и на двете инстанции.

Освен Мургина, в последните седмици на различни инстанции оправдателни присъди чуха бизнесменът Христо Ковачки, ексминистрите Николай Цонев, Лидия Шулева, Божидар Нанев, както и бившият шеф на софийската топлофикация Валентин Димитров.

По думите на Костов, който сега е ротационен председател на комисията, ръководството на ДАНС е било питано: "Вие бяхте в началото на повдигането на обвинението, това обвинение не издържа до край, тя беше оправдана. Сега коя е причината – вие ли сте изпълнили политическа поръчка, вие не сте компетентни? Какво е станало, за да се стигне до този огромен шум? Провалянето на съдбата на един човек, защото тя беше силно малтретирана от една партия, от един лидер и така нататък, да не говорим за тия неща. Кой е виновен затова, което се случи? По същия начин попитахме, например, за оправданието на Ковачки. Делото е за укриване на данъци. За оправдаване на бивши министри питаме: Добре, щом са оправдани, това да не би да е изпълнение на политическа поръчка, за да се стигне до техните обвинения? Или какво се е случило между другото?", разказа Костов.

Според него ръководството на спецагенцията не е дало убедителен отговор и е заявило единствено, че правят всичко по силите си. От парламентарната комисия възнамеряват да подложат ДАНС на специален контрол.

Костов продължи и задочния спор с главния прокурор Борис Велчев по повод твърденията му, че прокуратура се справя добре с делата за данъчните престъпления.

"Не е прав господин Велчев. НАП и Агенция "Митници” вкараха мерки за събиране на приходите, които изведнъж подобриха рязко събираемостта на приходите в бюджета. Преди въвеждането на мерките, къде са били органите, които отговарят за укриване на данъци, за пране на пари и така нататък? Къде са били тези пари? Защо те не са противодействали? Отговор няма", каза Костов.

Според него единствената причина да има повече дела по престъпления за пране на пари и укриване на данъци е ефективното противодействие от страна на ЕС. "Част от тези разработки са европейски, те не са български. Най-големите разкрития пак свързани с европейски институции са общо дело", каза лидерът на ДСБ.

По темата за отпадналите кариерни бонуси за членовете на ВСС, Костов повтори тезата си, че съдиите трябва да се ангажират с управлението на съдебната система заради гражданския им дълг, а не заради гарантирани повишения. Според него оценката за работата на сегашния съдебен съвет е "еднозначно лоша".

"В много случаи този ВСС прикри свои членове за нерегламентирани контакти, така, както те ги нарекоха - за присъствие в тефтерчета на някакви лобисти. Това, че е оправдан човек, който е лобирал с назначения във Висшия съдебен съвет, е много лош атестат за нашата съдебна система. Впрочем много хора биват оправдавани напоследък, явно на две нива функционира нашата съдебна система. Едното ниво е за определени хора, на друго ниво се раздава правосъдие на обикновените", каза Костов.


Той продължи да настоява за отговори по делото, което се води срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев, обвинени за пране на пари. Павлов е обвинени и за документни престъпления, извършени при прехвърлянето на контрола на вестникарската група.

"Никой не ми отговори на следния прост въпрос: Кога е завършило следствието със заключение, че трябва да се повдигне обвинение срещу него (Павлов) и срещу неговия съдружник (Донев)? И колко време е минало, докато се повдигне обвинението? Защо е минало толкова много време между завършването на следствието и повдигането на обвинение? Всички тези месеци, ако ги има, а аз подозирам, че ги има са саботаж на правосъдието, отказ от правосъдие", заяви лидерът на ДСБ. Той е сред назованите по име в записа от разговор, публикуван във в. "Преса", в който Павлов заявява, че ще използва медиите си, за да остане недосегаем от правосъдието  и като пример за влиянието си се хвали, че е "отрязал главата" на Костов и Първанов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?