ДАНС да провери енергийния регулатор за корупция иска синдикат

Комисията ще сваля по-често цената на зеления ток, за да не прегрява пазарът

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да извърши проверка за корупционни практики в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а самият регулатор да подаде обща оставка на всички свои членове. Това поиска във вторник КТ "Подкрепа" в писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева.

Според синдиката проверката се налага заради драстичното повишение на цените на цените на електроенергията, водата и природния газ от 1 юли.

 

От началото на месеца токът поскъпна средно с 13 на сто в страната, цената на газа бе повишена с 4.88 процента, а водата в София – с 5 на сто.

 

Страната е в опасност заради "безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, която не е допуснала социалните партньори до технологията на своята работа", пише в писмото на профсъюза..

 

В него се посочва още, че членовете на ДКЕВР взривяват социалния мир и поставят под угроза финансово икономическата стабилност на страната и затова всички те трябва да си подадат оставките.

 

От КТ "Подкрепа" посочват още, че поскъпването на цените на енергийните ресурси на фона на икономическата криза и замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии, ще "усложни катастрофално" икономическата и социална обстановка. България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, а 90 на сто от бизнес структурите в страната са на границата на фалита, посочва синдикатът.

 

Ден по-рано оставката, но само на председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, поиска и партия "Атака".

 

"Нямам нищо против всеки да ми иска оставката, но не съм чул достатъчно аргументи. ДКЕВР сме определени с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, и има процедура", каза в отговор председателят на регулатора Ангел Семерджиев пред журналисти.

 

"Ние сме регулатор с експертни функции и работим по данни. Контролът върху нас се осъществява от Административния съд. Всеки, който не е доволен, че не сме спазили процедурата, че не сме отчетели по някакъв начин бележките от фирмите – може да обжалва нашето решение със съответните аргументи пред административния съд”, допълни регулаторният шеф.

 

Бизнес организации вече обявиха, че ще обжалват цените на тока пред Върховния административен съд. Практиката от предишни подобни случаи обаче сочи, че дори и ВАС да поиска преразглеждане на цените, това става с година закъснение. Така ДКЕВР излиза с ново решение, потвърждаващо предишното обжалвано, а междувременно е дошъл нов регулаторен период и се определят нови тарифи.

"Аз никога не съм си давал лоша оценка, макар че съм критичен към себе си, и в случая няма да дам лоша оценка", каза той, помолен да оцени работата на ръководената от него комисия. Семерджиев обясни, че ДКЕВР непрекъснато работи да намери аргументи за намаляване на всички цени.

 

"От предложението на фирмите, което беше повече от 30%, ако ги съберем на всички фирми желанията – какви ли не неща се появяваха в публичното пространство - от там до нашето решение, всички са работили да намаляват признатите разходи в цените, но с аргументи. Защото ние не можем да кажем цените от утре са толкова – без аргументи. Отиват в съда фирмите, пада ни това решение и настъпва хаос. Ролята на регулатора е да не създаде хаос в държавата”, заяви Семерджиев.

 

В защита на решението на ДКЕВР за поскъпването на тока с 13 на сто от 1 юли, от които 8 процента се падат увеличаването на добавката за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, той отбеляза, че за да не е по-голяма поскъпването, комисията е свалила нормата на възвръщаемост на всички ВЕИ-проекти от 9 на 7 процента.

 

"Отчетено е намалението на капиталовите разходи по видове проекти, като най-голямо то е при фотоволтаиците и преференциалната цена на изкупуване на енергията при тях се намалява с 50 процента. Прави се изключение единствено за фотоволтаичните панели на покриви и фасади, където инвестициите са по-големи в сравнение с приходите, а и подобни проекти трябва да бъдат стимулирани", коментира шефът на ДКЕВР.

 

Той обясни още, че в обсъждания в момента в парламента закон за енергетиката се предвижда цената на тока от ВЕИ да се коригира по-често от сегашния един път годишно. Ще се запази обаче промяната на крайните цени за потребителите веднъж в годината.

 

Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ по-често ще помогне да се избегне инвеститорския бум в подобни проекти, заяви Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?