ДАНС да провери парите на "Еврохолд" за сделката с ЧЕЗ иска Валентин Николов

ДАНС да провери парите на "Еврохолд" за сделката с ЧЕЗ иска Валентин Николов

Службите за сигурност отсега да се опитат да установят капиталите на "Еврохолд", защото може да има евентуално участие на офшорни компании в сделката на застрахователя с чешката ЧЕЗ за българските ѝ активи. Това каза назначеният преди дни за председател на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ на брифинг в енергийното министерство в петък. Той бе свикан извънредно в отговор на нападките на БСП, че "Еврохолд" бил новият параван на интересуващите се от сделката, които преди това са стояли зад отпадналата от надпреварата "Инерком".

Макар все още процедурата за продажбата на българските активи на ЧЕЗ да е във фазата на водене на ексклузивни преговори със застрахователя "Еврохолд", депутатът от БСП Таско Ерменков обяви на пресконференция в централата на партията, че едно и също лице стои зад фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" и зад "Еврохолд".

Според него "Еврохолд" били дори по-лош инвеститор от "Инерком", тъй като нямат опит в управлението на електроенергийни системи. Ерменков се усъмни в стабилността на застрахователя и цитира данни, че за 2017 г.  той отчел загуба от 17 млн. лв. По думите му холдингът имал само десет осигурени човека, регистрирани в НОИ, а Гърция и Румъния са им отказали продажбата на застраховател.

Според обявените през март от самата компания финансови данни за 2018 г. приходите ѝ достигат 1.3 млрд. лв., което е с 2.4% повече спрямо предходната година. Нетната ѝ печалба е 18.15 млн. лв., което обаче е спад от 26%.

Валентин Николов коментира: "Мисля, че БСП иска да бъде незаобиколим фактор в сделката за ЧЕЗ и затова все повдига темата. Но не знам защо иска това“.

Народният представител на ГЕРБ каза, че ще напише писмо до службите да проверят "Еврохолд“. "Тя е публична компания, така че е наблюдавана от Комисията за финансов надзор. Но въпреки всичко се притеснявам за евентуално участие на офшорни кампания в тази сделка заедно с "Еврохолд“, а не на самия "Еврохолд“, заяви още той.

В същото време от кандидат-купувача още при подаването на офертата си за фирмите на ЧЕЗ у нас заявиха, че играят самостоятелно и ще осигурят средствата за сделката чрез увеличение на капитала си с 80 млн. евро, каквото решение се очаква да бъде взето на 22 април, както и със заеми от западно европейски банки. При тожва положение да се проверява нещо, което още не е осигурено, е странна идея.В същото време компанията е листната на фондовите борси в България и в Полша и всякакви спекулации с името ѝ могат да повлияят на цената на акциите ѝ.

Нито Ерменков посочи кое е лицето, което стои едновременно зад "Инерком" и зад "Еврохолд", нито Валентин Николов – откъде идват притесненията му за офшорки, с които застрахователят може да играе в процедурата.

Депутатът от управляващата партия припомни, че сделката за енергийните активи на ЧЕЗ у нас трябва да бъде одобрена не само то Комисията за защита на конкуренцията, но и от Комисията за енергийно и водно регулиране, която по думите му може и да не я разреши.  "Всичко в законодателната част е направено, за да се защитят българските потребители (на електроенергия), заяви Николов. Енергийният регулатор обаче все още няма критерии, по които да извършва оценка на сделки като тази на ЧЕЗ.

По повод поредния призив на БСП държавата да купи мажоритарния дял на електроразпределителното и електроснабдителното дружество на ЧЕЗ, енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че сделката се реализира от чешката държава и българското правителство не може да се меси в нея. Тя припомни още, че през 2003 г. тогавашното правителство е разработило стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Тогава от БСП са имали представители в правителството, които са защитили необходимостта от приватизация на дружествата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес