ДАНС дава на прокурор хора на Яне Янев

Ръководството на Държавна агенция "Национална сигурност” ще сезира прокуратурата заради изявление на независими народни представители от партия "Ред, законност и справедливост“ (РЗС). Това съобщиха в понеделник от агенцията, като посочиха, че срещу депутатите Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова "ще бъдат предприети необходимите мерки за сезиране на органите на прокуратурата за престъпление по чл. 147 и 148 от НК", тоест за обида и клевета. От ДАНС заявяват, че на обвинението ще бъдат предоставени всички документи, които да докажат "несъстоятелността на твърденията“ на представителите на РЗС.

Предния ден депутатите от партията на Яне Янев заявиха пред медиите, че в ДАНС като агенти се назначават роднини, а се уволняват квалифицирани служители на бившата Национална служба "Сигурност" (НСС). На високи постове в агенцията били назначавани близки или роднини на политици, прокурори, представители на ръководството ѝ, твърдят още от партията.

От РЗС обявиха още, че разполагат и с информация за кражби в резиденцията в Банкя, докато е ползвана от ДАНС през последните две години като център за обучения, съобщи Тодор Великов.

Информацията за назначенията и кражбите били предоставени на представителите на РЗС от хора, дошли в приемната на партията или били изпратени в писмен вид.

В понеделник от ДАНС заявиха още, че ще сезират и председателя на парламента Цецка Цачева за поведението на независимите депутати.

Ръководството на "родното ФБР“ ще насърчи всички лично засегнати от изявленията служители да потърсят правата си по съдебен ред.

В писмото се казва още, че "в ДАНС реализирането на кадровата политика се извършва при спазване на законовите разпоредби и вътрешно ведомствените нормативни актове".

"За подбора на кадри, както и за кариерното развитие на служителите в агенцията е създадена стройно изградена система. Въведен е механизъм, при който никой да не може да взима и изпълнява еднолично решения, включително и председателят на агенцията", се посочва в съобщението.

"Кариерното развитие на служителите се основава на тяхната компетентност, квалификация, натрупан опит, доказани личностни качества и личния им принос за постигане на целите на ДАНС", обясняват още от спецагенцията.

"Критериите са базирани на оценки не само на прекия ръководител, но и е съгласувано с всички последващи нива, като служителите имат възможност да възразяват срещу атестационните си оценки. Оценяването на служителите е обективен и справедлив процес", казват от ДАНС.

Оттам твърдят още, че от създаването на агенцията досега в дирекция "Човешки ресурси” не са постъпвали декларации, че съществуват йерархични връзки между държавните служители в агенцията. Подобни декларации служителите са длъжни да подадат при постъпване на работа в ДАНС или в 7-дневен срок от настъпване на подобна зависимост.

При извършените проверки вътре в агенцията не са установени несъответствия между подадените декларации и действителното състояние, както и не са намерени данни за наличие на йерархична зависимост между служителите на ДАНС.

"Ръководството на ДАНС застава зад своите служители с убеденост, че в агенцията работят почтени, честни и отдадени на работата си служители", се казва още в позицията на ръководството на агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България