Бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов:

ДАНС и МВР са подслушвали противници на кабинета "Орешарски"

В сигнал до него се казвало, че под пряк контрол е бил поставен Касим Дал

Атанас Атанасов. Сн. БГНЕС

ДАНС и МВР са работели като общ щаб за подслушване на противниците на властта по време на кабинета "Орешарски", а мишена е бил Касим Дал. Това обяви в петък пред бТВ Атанас Атанасов (ДСБ). Той огласи в студиото на телевизията сигнал, че е бил подслушван основателят на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок.

Според Атанасов, който е бивш шеф на Национална служба "Сигурност", сигналът най-вероятно е подаден от човек, участвал в екипа, контролирал политици.

В него се описва, че Касим Дал е бил сложен под контрол, след като му е спретнат сигнал, че готви покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски.

"Тогава на Местан е осигурена охрана. Става дума за нещо скалъпено. Разбирам, ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция... Да въртят месеци наред и после да предоставят информацията на политическото ръководство на страната", каза Атанасов.

Според бившия шеф на контраразузнаването, явно, че сигналът за готвеното покушение срещу Местан и Пеевски е скалъпен, за да се "държи един политически деец, който е критик на една от партиите във властта, под контрол". Преди да основе партията си, Дал бе дясна ръка на Ахмед Доган.

Атанасов обясни, че щабът от служители на ДАНС и МВР е изучавал политическите опоненти на властта и е очертавал стратегия как да им се влияе да спрат да участват в протестите срещу кабинета "Орешарски".

Той припомни как през пролетта Вежди Рашидов е заявил в телевизионно интервю, че МВР подслушва Касим Дал. По думите на Атанасов адресът на подателя на писмото е бул. "Черни връх", където се намира сградата на ДАНС. Той предполага, че човекът, който му го е изпратил, работи в звената, осъществявали контрол върху Дал.

Атанас Атанасов показа и писмо на шефа на ДАНС Владимир Писанчев до президентството, с което се иска информация за срещите на държавния глава. Според него това е също тежък скандал.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?