ДАНС и МВР участваха като партньори в празник на ОЛАФ

До този момент Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е извършила проверки по пет случая, проверявани от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Обменена е информация по седем случая, проверявани от ДАНС, в т.ч. по четири предварителни проверки, възложени с прокурорски постановления. Агенцията е извършила оперативни проверки по пет сигнала, предоставени от ОЛАФ относно вероятни злоупотреби с фондове от ЕС, резултатите от които са изпратени на прокуратурата.

Това отчита ДАНС в официално съобщение за взаимодействието си с ОЛАФ по повод  Деня на Европа в Брюксел, в който българската спецагенция участва с всички останали партньори на Европейската служба за борба с измамите.

"Всеки две седмици експерти от ДАНС и ОЛАФ извършват съвместни проверки на място по съвместни случаи, провеждат работни срещи и си съдействат по въпроси, свързани с борбата с измамите с фондове на ЕС и защита на единните митнически интереси на общността", пише още в съобщението, в което няма никаква конкретна информация за какви случаи става дума, какъв е размерът на щетите и докъде е стигнало разследването.

В рамките на Деня на Европа в Брюксел ОЛАФ е представил своята работа под наслов "Единна Европа против международните финансови измами". Играта "стрелба срещу финансовите измамници" е привличала посетители от сутринта до края на деня. Всеки, който уцели петте дървени човечета на стрелбището - контрабанда, пиратски стоки, фалшиви пари, финансови измами и корупция  е получавал сертификат за борец срещу финансовите измами, се казва в съобщението на ДАНС.

По време на същото честване МВР е представило информационните продукти, изготвени през годината, в изпълнение на Комуникационната стратегия за членството на България в ЕС, съобщи пресслужбата на МВР.

През тази година акцент в честването на Деня на Европа в Брюксел съвпадна с 10-годишнината от основаването на ОЛАФ, поради което представянето на организацията е било доста по-тържествено от други години.

МВР представи последното си издание на английски език  - брошурата "Пътуване в Европа" (TRAVELLING IN EUROPE), в която се дава подробна информация за всички условия, улеснения, изисквания, санкции и ограничения при пътувания в  страните членки на ЕС.

На празника е бил представен и видеоклипът, който МВР изготви съвместно с Клуб "Журналисти срещу корупцията"  и който неотдавна бе излъчен по БНТ, както и дипляната "Нулева толерантност срещу корупцията".

Споделяне

Още от Европа