ДАНС и НАП проверяват рекламодателите на "Евроком" по сигнала на Бареков

Специален интерес е проявен към доходите на Сашо Диков, Люба Кулезич и Владимир Береану

ДАНС и НАП проверяват рекламодателите на "Евроком" по сигнала на Бареков

Цялата държавна машина е впрегната да проверява телевизия "Евроком" и трите ѝ опозиционни спрямо ГЕРБ предавания – на Люба Кулезич, Сашо Диков и Владимир Береану, стана ясно в последните дни. ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) потвърдиха, че са назначили проверки по разпореждане на прокуратурата, което пък е въз основа на сигнала на Николай Бареков отпреди година.

В края на 2019 г. бившият евродепутат Бареков активизира прокуратурата срещу телевизия "Евроком" за "евентуално пране на пари и неплащане на данъци". Поводът бил, че телевизията спряла да излъчва съвместното му предаване с бившия депутат Димитър Байрактаров, който напусна НФСБ със скандал през 2017 година. Бареков твърдеше, че телевизията имала "черна каса".

Въпреки че сигналът е отпреди година, едва преди седмици НАП и ДАНС са изискали от собствениците на "Евроком" да разкрият кои са рекламодателите в предаванията на Сашо Диков - "ЕвроДикоф", на Люба Кулезич - "Честно казано" и на Владимир Береану - "Седмичник с Береану". На 12 октомври НАП е отправила искане до управителя на медията Злати Златев да предаде документи и да даде писмени обяснения за приходите от изброените външни продукции в периода 1 януари 2018 – 31 декември 2019 г.

Неофициално се твърди, че данъчните проверяват дали няма некоретно облагане на приходите от реклама, защото 30% от тях отивали директно като доход на водещите.

Пълномощникът на управителя на "Евроком" - Петьо Стайков, е обяснил пред в. "Сега", че телевизията е предоставила в срок цялата поискана информация и не се притеснява какъв ще е резултатът от проверката. "Странното в случая е, че проверката е насочена срещу конкретни журналисти, които са изразители на критичната позиция спрямо злоупотребата с власт и с публичен ресурс в България. От работата на тримата журналисти се интересува служба като ДАНС. Това е форма на тормоз, който категорично показва, че мястото по свобода на словото, което България заслужава, е не 111-о, а дори още по-назад", коментира Стайков пред "Сега".

Според него нито един рекламодател в "Евроком" не изявил изрично желание да рекламира само в предаванията на Диков, Кулезич и Береану. По думите на Стайков приходите на "Евроком" за 2019 г. са малко над 1 млн. лв.

За сигнала на Николай Бареков в началото на годината сигнализира и сдружение "БОЕЦ". Тогава то коментира, че подобни сигнали никога не са плод на нечия самоинициатива, а в случая целта е телевизията, в която имат предавания критични към властта журналисти, да бъде унищожена.

Това е поредният път, когато обществото става свидетел на сценарий, при който прокуратурата се задейства по сигнал на бившия директор и водещ от ТВ 7 Николай Бареков, който бе финансиран щедро от КТБ и дължи политическата си кариера като лидер на "България без цензура" (ББЦ) на обвиняемия за източването на банката Цветан Василев.

Според показания на тогавашния финансист Христо Цирков пред наблюдаващия прокурор по делото и настоящ главен прокурор Иван Гешев в началото средствата за ББЦ са идвали в пликове, сетне в чанти, а накрая – дори в чувал. Бареков, станал известен с не една и две акции в подкрепа на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, си остава все така недосегаем и все така сигурен източник на сигнали срещу неудобни на властта медии, граждански активисти и политици.

Споделяне

Още по темата

Още от България