ДАНС изгони представителите на Хамас, групировката поиска извинение

Според агенцията те създавали "заплаха за националната сигурност", според Цветанов причината е в "публичните им изяви“

Тримата посетители от Хамас. Сн. бТВ

Представителите на палестинската групировка Хамас бяха изгонени от България в петък, два дни след като влязоха в страната с редовно издадени български визи. ДАНС и вътрешният министър Цветан Цветанов се разминаха в обясненията си какво е наложило експулсирането на четиримата палестинци, като според контраразузнаването то се дължи на създавана от тях "сериозна заплаха за националната сигурност", а според вицепремиера - на техните "публични изяви и легитимацията им в Хамас".

 

На този фон Хамас поиска официално извинение от София и заяви, че представителите на групировката в България са били защитени от своя дипломатически имунитет.

 

Четиримата палестински гости пристигнаха в България с редовни визи, получени чрез българското посолство в Кайро на основание "бизнес пътуване", което би трябвало да означава, че българските служби са извършили всички необходими проверки. Според Цветанов и външния министър Николай Младенов не е имало причина да им бъде отказана виза.

 

Според ДАНС обаче по време на престоя им в България е получена "информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност".

 

В състава на делегацията на движението, което Европейският съюз смята за терористична организация, бяха депутати в Законодателния съвет на Палестинската власт от парламентарния блок "Промени и реформи", представляващ Хамас, сред които високопоставените членове на групировката Салах Бардауил, Мушир ал Масри и Исмаил ал Ашгар.

 

От ДАНС посочиха, че предприетите спрямо тях "принудителни мерки нямат характера на санкция, целта на мерките е превантивна".

 

По-късно в петък Хамас осъди решението на българските власти да експулсират делегацията.

 

"Този ход на България отразява мащаба. . . на ционисткия натиск", заяви говорител на правителството на палестинското ислямистко движение, което контролира ивицата Газа, Тахер ан Нуну.

 

Службите щурмували хотела

 

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси, по чиято покана пристигна делегацията, разказа, че в 7 часа сутринта представители на службите са посетили делегацията и са показали на гостите заповед на ДАНС, че трябва да напуснат страната.

 

"Закараха ги на летището със служебни коли", каза Абуаси пред Mediapool.

 

Той разказа, че хората от службите, които са придружавали палестинците на летището, са му казали, че няма нарушение на закона, нито проблем с визите.

 

Палестинската агенция "Маан" съобщи, че "служители на българските сили за сигурност са щурмували хотелските стаи" и са наредили на членовете на делегацията да напуснат страната.

 

Посланикът на Палестинската автономия в България заяви пред агенция Маан, че е бил информиран от българското външно министерство, че то "съжалява" за присъствието на делегацията на Хамас и е взело решение да я помоли да напусне. Според посланик Ахмед Мадбух от външно министерство обяснили, че хотелът не е бил щурмуван, а е проведен "спокоен разговор" с делегатите на Хамас.

 

Палестинците демонстрирали "своята си принадлежност"

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че палестинците са влезли с редовно издадени визи, като "техният мотив за идването в България е съвсем друг от това, което демонстрират в страната, откакто са влезли"...

 

"Идвайки на територията на страната, те вече започнаха да демонстрират своята си принадлежност и беше излязло в публичното пространство…", каза Цветанов пред ТВ7.

 

По-късно той отново коментира темата, като обяви, че "са експулсирани във връзка с публичните им изяви и легитимацията им в Хамас" и ДАНС е предприела "необходимите административни действия".

 

Външният министър Николай Младенов коментира от своя страна в петък, че експулсираните палестинци не присъстват в нито един списък, който забранява влизането им в страна-членка на Европейския съюз, въпреки че Брюксел смята Хамас за терористична организация.

 

Спрямо палестинската групировка обаче няма забрана за пътуване, а за финансови трансфери и официални контакти.

 

Младенов учуден от присъствието на палестинците

 

"Те са били тук по покана на неправителствена организация, така че от наша гледна точка в позицията ни няма промяна. Няма основание да им бъдат отказани визи”, заяви Николай Младенов.

 

Той съобщи, че вчера е разговарял "с палестинския си колега, който също е бил учуден от присъствието на въпросните палестинци у нас".

 

Смята се, че делегация на Хамас за първи път посещава държава от Европейския съюз, който приема палестинската групировка за терористична организация и не поддържа официални контакти с нея. Правителството обаче категорично обяви, че не става дума за официално посещение.

 

Единият от палестинците съобщи при пристигането си, че в България делегацията "ще се срещне с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдят сътрудничеството и да обясни палестинската кауза".

 

Няма никаква официална информация обаче какви са проведените срещи на българска територия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?