ДАНС не е предупредила за рискове пред КТБ през 2013 година

ДАНС не е предупредила за рискове пред КТБ през 2013 година

В доклада на ДАНС за 2013 година не се споменава нищо за КТБ, обяви във вторник Десислава Атанасова (ГЕРБ), която е председател на анкетната комисия, установяваща фактите около фалита на банката. В доклада на ДАНС е описани най-общо състоянието и заплахите пред финансовата и банковата система, допълни депутатът.

Преди седмица Атанасова съобщи, че бившият премиер Пламен Орешарски не е внесъл в Народното събрание годишния доклад на ДАНС за 2013 г., в който е имало "предположения по отношение финансовата стабилност на страната". Орешарски е трябвало да депозира документа през 2014 г., както се изисква по закон

На 21 април Десислава Атанасова отказа да отговори дали в този доклад е имало информация за застрашаване на финансовата стабилност на страната заради КТБ, която бе затворена през юни миналата година. Ден по-късно бившият финансов министър Петър Чобанов каза, че ДАНС не е отделила специално внимание на КТБ в доклада за 2013 година. В него обаче били описани рисковете, свързани с ликвидността и капитала пред група банки, сред които била и КТБ.

Мистерията дали КТБ е била спомената или не в докладите на ДАНС за 2013 година още веднъж подчертава нуждата тези документи на спецслужбата да имат и публичен вариант.

Във вторник комисията "КТБ" се запозна още с докладите на БНБ, от който досега имаше само извадки. Десислава Атанасова загадъчно обясни, че тези доклади на централната банка са породили въпроси от най-различно естество, отнасящи се към квесторите, назначени в КТБ.

Относно законосъобразността на цесията на министъра на културата Вежди Рашидов, Десислава Атанасова коментира, че всички цесии и прихващания, които са правени към момента на поставянето на банката под особен надзор, зависят от преценката на синдиците.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?