ДАНС не е предупредила за рискове пред КТБ през 2013 година

ДАНС не е предупредила за рискове пред КТБ през 2013 година

В доклада на ДАНС за 2013 година не се споменава нищо за КТБ, обяви във вторник Десислава Атанасова (ГЕРБ), която е председател на анкетната комисия, установяваща фактите около фалита на банката. В доклада на ДАНС е описани най-общо състоянието и заплахите пред финансовата и банковата система, допълни депутатът.

Преди седмица Атанасова съобщи, че бившият премиер Пламен Орешарски не е внесъл в Народното събрание годишния доклад на ДАНС за 2013 г., в който е имало "предположения по отношение финансовата стабилност на страната". Орешарски е трябвало да депозира документа през 2014 г., както се изисква по закон

На 21 април Десислава Атанасова отказа да отговори дали в този доклад е имало информация за застрашаване на финансовата стабилност на страната заради КТБ, която бе затворена през юни миналата година. Ден по-късно бившият финансов министър Петър Чобанов каза, че ДАНС не е отделила специално внимание на КТБ в доклада за 2013 година. В него обаче били описани рисковете, свързани с ликвидността и капитала пред група банки, сред които била и КТБ.

Мистерията дали КТБ е била спомената или не в докладите на ДАНС за 2013 година още веднъж подчертава нуждата тези документи на спецслужбата да имат и публичен вариант.

Във вторник комисията "КТБ" се запозна още с докладите на БНБ, от който досега имаше само извадки. Десислава Атанасова загадъчно обясни, че тези доклади на централната банка са породили въпроси от най-различно естество, отнасящи се към квесторите, назначени в КТБ.

Относно законосъобразността на цесията на министъра на културата Вежди Рашидов, Десислава Атанасова коментира, че всички цесии и прихващания, които са правени към момента на поставянето на банката под особен надзор, зависят от преценката на синдиците.

Споделяне

Още по темата

Още от България