ДАНС опитва да скрие сътрудниците си от правосъдието

Поправки в закона предвиждат агенцията да назначава без конкурс

ДАНС опитва да скрие сътрудниците си от правосъдието

ДАНС ще има право да крие самоличността на бившите и настоящите си сътрудници дори от правосъдието. Това предвижда поправка в закона, публикувана в портала за обществени консултации strategy.bg., съобщава в. "Сега".

Друга идея от въпросния законопроект предвижда агенцията да има право в определени случаи да назначава нови служители без да обявява конкурс за свободни позиции.

В мотивите към законопроекта няма конкретни мотиви защо се налага агенцията да може да отказва информация за агентите и сътрудниците си, освен че така щяло "да се гарантира защитата на интересите, способите и средствата за придобиване на информация". Посочва се още, че тази промяна била в съответствие с европейска директива. По този начин ДАНС ще отказва информация за агенти на прикритие, включително и ако тя се изисква от парламента, прокуратурата или дори от съда.

Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация. Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели, уточнява "Сега".

Предлаганите промени предвиждат още ДАНС да не прилага принципа за конкурсно начало, когато иска да назначи държавни служители от други ведомства – не само такива от МВР, МО и службите за сигурност, но и от Агенцията по храните, например. Единственото условие е те да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в ДАНС, както и да има писмено съгласие на председателя на агенцията и ръководителя на съответното друго ведомство, откъдето идва лицето. Идеята е мотивирана с нуждата от "оптимизиране на кадровия подбор".

Ако тази промяна бъде приета от парламента, шефът на ДАНС вече ще има изключителното право да подбира подчинените си. Според проекта актовете на председателя на агенцията за подбора на кандидати служители, за приемане на служители, както и за промяна или прекратяване прикриващите отношения със служители, които при изпълнение на служебните задължения заемат или са заемали длъжности в държавната администрация, не подлежат на обжалване.

При създаването на ДАНС преди близо 10 г. имаше възможност за привличане на хора от МВР и без конкурс. Тази възможност обаче бе ограничена бързо, след като стотици кадри на вътрешното министерство поискаха да отидат в агенцията, защото заплатите там бяха тройно по-високи. При правителството "Орешарски" бе приета поправка в закона, с която в ДАНС се вля ГДБОП. Дори и тогава имаше тежки изпити и конкурси за полицаите, които се местят в агенцията, припомня всекидневникът.

Визираната в законопроекта евродиректива е за използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване на тероризъм. В тази връзка се предлага още съкращаване на сроковете за предоставянето на данни за датите на резервация, на издаване на билета, на пътуването, имената на пътника, датата на раждане, адреса и координатите му за връзка, информацията за плащането, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническата агенция, данните от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др. Промените в закона предвиждат вече да се обработват и данните за екипажите, тъй като пракитката показвала, че при извършването на терористични нападения често участвали и членове на екипажа.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?