ДАНС остана без зам.-началници

ДАНС остана без зам.-началници

Заместник-председателят на ДАНС Николай Методиев е освободен от поста по негова молба, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в сряда. Той бе назначен през ноември м.г. на мястото на уволнения Иван Драшков. Методиев е държавен агент първа степен. Преди да стане зам.-председател на спецагенцията, бе главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС. Има повече от 10 години стаж в службите за сигурност.

Драшков бе отстранен през октомври 2008 г. заради "уронване престижа" на ДАНС, участвайки в подписка срещу депутата от БСП Татяна Дончева. Уволненият заведе дело във Върховния административен съд срещу решението на правителството и съдът се произнесе в негова полза през октомври тази година.

Николай Методиев е от кръга около старото ръководство на ДАНС и напускането му може да се смята за закъсняло. След оставката на Петко Сертов от агенцията си тръгнаха всичките му съветници и другият зам.-председател Николай Николов.

На практика в момента шефът на ДАНС Цветлин Йовчев няма заместници. Този въпрос обаче ще бъде решен скоро, което означава, че е имената на заместниците са договорени.

Подалият оставка Методиев започва кариерата си през 1988 г. в т.нар. турски отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност. След преминаването си в НСС той оглавява "турския отдел".

Преди около месец покрай поредицата от скандали в ДАНС с изчезването на доклади премиерът Борисов призова служителите на бившия репресивен апарат на Комунистическата партия да напуснат агенцията.

Когато Методиев бе назначен за зам.-председател на ДАНС, източници от управляващата тогава тройна коалиция коментираха пред Mediapool, че той е приемлив за лидера на ДПС Ахмед Доган. Не без значение е фактът, че разработката "Лиана", която е водена за незаконно финансиране на ДПС, отлежава две години в касата на Методиев, докато той работеше в НСС.

Разработката "Лиана" е започната от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от т.нар. "дървена" мафия. "Лиана" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

Според различни източници в делото се споменават имената на лидера на ДПС Ахмед Доган, на бившия екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС), на човек с малко име Касим, както и подсъдимата за злоупотребите във фонд "Земеделие" Ивелина Капралова.

Докато антимафиотите работеха по "Лиана", тогавашният вътрешен министър Румен Петков нареди делото да се поеме от НСС. Така на практика то започва да трупа прах в касата на Методиев. Тук трябва да се припомни и изказването на шефа на вътрешната парламентарна комисия в предишния парламент Минчо Спасов, който обяви, че от върховете на МВР е изтичала информация към разработваните лица.

Наскоро бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който сега ръководи митниците, заяви, че в разработката "Лиана" фигурират имената на трима бивши министри. Той разказа, че четири месеца антимафиотите са извършвали оперативна работа като са събрали данни за схеми и определени кръгове във властта.

По информация на Mediapool групата от бизнесмени, свързани с ДПС, са лобирали пред различни общини с цел печеленето на обществени поръчки от определени фирми. В този смисъл може да се търси прилика между разработката "Лиана" и мрежата от контакти на Красьо Черния. Според последните данни от SMS-те на Красьо става ясно, че той е поддържал контакти с кметове на общини и си е говорил с тях за конкретни обществени поръчки.

Въпреки че вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че не вижда голям ефект и резултат от разработката "Лиана", защото голяма част от засечените в нея лица вече не са на длъжности, които могат да генерират корупционни практики, неофициална информация сочи, че кръгът от бизнесмени е в полезрението на спецекипите за борба с корупцията и организираната престъпност.

Споделяне

Още от България