ДАНС отива на прокурор

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изпрати на прокуратурата документите от проверката си в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) , съобщи в сряда председателят на комисията Минчо Спасов (НДСВ). Той уточни, че целта е държавното обвинение, като един от органите, който следи спазването на законността, да има информация за работата на ДАНС.

Прокуратурата следва да се произнесе дали служители на агенцията са извършили престъпление от общ характер с образуването и воденето на информационно дело "Галерия", свързано с разработване на медии.

Агенцията по сигурността ще може да разследва всичко

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще остане без ограничение на видовете престъпления, които ще може да разследва, въпреки първоначалния замисъл да се съсредоточи върху престъпността по високите етажи на властта и заплахите на националната сигурност. Това става ясно от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, изготвени от Министерството на правосъдието и внесени в МС.

Още

Само преди седмица главният прокурор Борис Велчев заяви, че "не знае какво се случва в ДАНС", а поверената му институция няма да образува проверка по скандала с разпечатките на телефонни разговори на народни представители и журналисти. Велчев поясни, че ако ръководството на ДАНС или НС сезират прокуратурата, може да бъде образувана проверка или досъдебно производство, но разчита на самопроверката на ДАНС.

Спасов каза, че информационното дело "Галерия" е открито на основание на публикации в медиите и Интернет и изтичане на класифицирана информация. Проверката на шестимата депутати в ДАНС е показала, че искането на разпечатки и записи чрез СРС-та на телефонни разговори са по оперативен интерес, без да е посочена обосновка. Освен това няма план за провеждане на оперативните мероприятия по делото, каза Спасов.

Петко Сертов разпоредил разработката на журналисти

Обезпокоителна е практиката да се дават само устни заповеди, допълни шефът на вътрешната комисия.

"Делото "Галерия" очевидно е стартирано от самия ръководител на ДАНС", поясни още той. Съвсем наскоро колегата му от БСП Татяна Дончева заяви, че шефът на "Вътрешна сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев е разпоредил стартирането на делото.

Ако думите на Дончева и Спасов са верни, се оказва, че председателят на ДАНС разпорежда устно да се следят журналисти, а подчиненият му оформя документално образуването на делото и в крайна сметка "опира пешкира" заради действията на началника си.

С мотива, че не успял да го убеди в оперативната необходимост от следене на депутати, преди десетина дни Петко Сертов отстрани от длъжност Писанчев и се защити, че нередностите ставали зад гърба му.

По думите на Минчо Спасов не са намерени доказателства за строга отчетност от лицата, имали достъп и работили по делата. Събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да е съотносима към предмета на "Галерия", добави той.

На агенцията да не се възлагат задачи извън националната сигурност

Вътрешната комисия препоръчва в ускорени темпове да се формира специализиран орган за парламентарен контрол на ДАНС и работата със СРС-та. Подкомисията към вътрешната комисия (опозицията настоява за самостоятелна комисия – бел.ред.) да има правомощие да контролира политиката, финансите, администрацията на ДАНС и да извършва проверки по конкретни дела.

Втора препоръка е да се спазват стриктно изискванията на инструкцията за оперативния отчет на ДАНС, включително за мотивираност на оперативните действия. На ДАНС не бива да се възлагат дейности, които не са свързани с националната сигурност и излизащи извън предмета на закона, с който е създадена.

Следва ясно да се формулира предметът на образуваните дела в съответствие с целите на агенцията. Нужна е и преработка на нормативната уредба за изискването на телефонни разпечатки, за да се гарантира неприкосновенността на кореспонденцията, отбеляза Спасов.

Към момента никой, освен ДСБ, не поставя въпроса за оставката на Петков Сертов, въпреки констатираните нарушения в работата на агенцията. Премиерът Станишев смята, че има целенасочена атака срещу подчинената му агенция и потвърди доверието си съм Сертов.

Според депутатите от опозицията информацията за журналистите е събирана в нарушение на закона и без никакво основание "Има подслушвани журналисти със СРС-та. Те са над десет", заяви пред репортери Елиана Масева от ДСБ, която с още петима депутати миналата седмица посети ДАНС.

"Как може за изясняване на конкретен факт да се създава информационно дело?, запита Атанас Атанасов от ДСБ и обясни, че информационните дела се водят за наблюдение на процесите за цял един сектор от обществения живот. В случая с "Галерия" обаче се търси изтичане на информация. Това е противоречие, коментира депутатът..

Според зам.-председателя на вътрешната комисия Борислав Българинов (БНС) освен лошите практики в МВР и ДАНС по отношение на СРС-ата, такива има и в следствието и прокуратурата. "Искаме да установим как се дават разрешения от съда за ползване на специални разузнавателни средства", каза Българинов.

Депутатите са взели решение заедно с Инспектората на ВСС да се запознаят с реда за обосноваване, документиране и разрешаване на използването на СРС-та в прокуратура, следствие и съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?