ДАНС открила злоупотреби за 19 млн. лева в "Марица Изток"

ДАНС открила злоупотреби за 19 млн. лева в "Марица Изток"

В мини "Марица Изток" за две години са извършени злоупотреби за 19 милиона лева. Това е установила проверка на ДАНС, за която на съвместна пресконференция във вторник в рудник "Трояново 3" съобщиха премиерът Бойко Борисов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.

Ръководството на държавните мини, например, е отхвърлило оферти за закупуване на нови багери от немски фирмина цени между 28 и 45 млн. лева, а е вложило в рехабилитация само на един стар багер по между 16 и 30 млн. лева. Така вместо да купи два нови багера е инвестирано в ремонта на три стари, обясни Цветлин Йовчев. При това част от ремонтните дейности са били фактурирани, но не са били извършени.

"Абсолютно е необективно от управленска и от инженерна гледна точка да се инвестира в техника, която е много по-енергоемка, с много по-големи разходи за поддръжка и която е с по-ниска производителност, отколкото да се инвестира в нова техника", каза Йовчев.

През миналата година са изплатени близо 14 млн. лева за обновяване на гумено-транспортни ленти, а през тази има процедури са още 8 млн. "Пише се нова лента, а в същото време се вулканизира на място старата и се фактурират нови транспортни разходи", каза премиерът Борисов.

Над 1.7 млн лв. са похарчени за ремонти, като е заобиколен законът за обществените поръчки. Това е ставало, като търговете за строителни и ремонтни дейности са били разбивани на малки поръчки до 60 хил. лв.

Въпреки тежкото финансово състояние са правени неефективен ремонти на почивните бази на Мини "Марица Изток" - през 2008 г. за 10 млн лева и през 2009 г. – за 8 млн. лева. Някои ремонти са извършвани и по два пъти.

Не се контролира качеството и количеството на въглищата в комплекса, като това се извършва само в ТЕЦ "Енел Марица изток 1". В много случаи показателите на въглищата са силно занижавани, в ущърб на държавата, установила проверката на ДАНС.

Заплатите в Мини "Марица Изток " са увеличени с еднолично решение. По същия начин, без съгласуване с регулаторните органи, е взето решение за вдигане цената на лигнитните въглища с 16.7 на сто, което се е отразило върху цената на тока с 5-6 на сто. Така сега въглищата от "Мини Марица Изток" са много по-скъпи от вносните. А трите централи, които ги използват, са основен доставчик на електроенергия за НЕК.

За източването на държавния бюджет давност няма и всички резултати от проверката на ДАНС са изпратени на Главния прокурор, заяви премиерът и добави че иска от председателя на БЕХ Галина Тошева както обяснение за злоупотребите, така и да посочи конкретни виновни длъжностни лица. Промени в държавните енергийни дружества ще има след завръщането на министър Трайчо Трайков от САЩ, добави премиерът.

Общо 2 млрд. и 160 млн. лева са изхарчени, без да ги има в държавния бюджет, каза още премиерът. "Утре трябва да платя 65 млн. на инвеститора на "АЕЦ"Белене", 9 млн.  лева за бетониране на площадката и още 31 млн. лева на консултанта", каза Борисов, но добави, че това няма да стане, тъй като няма пари.

Бойко Борисов не изключи да бъдат предложени на борсата дялове на държавата  в енергийни дружества и уточни, че продажбите могат да се реализират само ако се предложи добра цена.
Споделяне

Още по темата

Още от България