ДАНС отне достъпа до секретна информация на хасковския кмет

ДАНС отне достъпа до секретна информация на хасковския кмет

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е отнела правото на достъп до класифицирана информация на кмета на Хасково Георги Иванов. Решението на ДАНС му е бил връчен в понеделник, съобщи самият Иванов във вторник пред журналисти.

Мотивите за отнетия достъп до класифицирана информация са повдигнатите обвинения срещу Георги Иванов. Едното е за приет подкуп от 5000 лева по банков път от фирма, която снабдява с храна социалните заведения и детските градини в общината. Второто обвинение е за безстопанственост и е свързано с неосъществен договор с търговската верига БИЛЛА.

Според кмета отнемането на това право няма да се отрази на служебните му задължения. Той отбеляза, че в периода 2004-2006 г. не е имал достъп до класифицирана информация, защото не е искал да получи такъв, но това не му е попречило да управлява общината.

Иванов уточни още, че отнетият му достъп до класифицирана информация е за ниво "секретно", а в общината се работи предимно с лични данни, които също са защитени. С класифицирана информация му се налагало да работи веднъж годишно или дори – по-рядко. Георги Иванов каза още, че няма да обжалва решението на ДАНС.

Иванов е кмет на Хасково втори мандат. На последните избори той се кандидатира като независим, подкрепен от лява коалиция.

След като ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина, това е следващият случай на отнет достъп на държавен служител на висок пост.

Споделяне

Още от България