ДАНС подозира седем имигранти за връзка с терористични организации

30 души ще бъдат екстрадирани, като заплаха за националната сигурност

Държавната агенция "Национална сигурност" подозира седем нелегални имигранти, че имат връзки с терористични организации. Това заяви в четвъртък зам.-шефът на ДАНС Недялко Недялков след изслушването му в парламентарната комисия за контрол на службите.

"Има лица, за които имаме основателни съмнения, за да ги подозираме в съпричастност към такива групи. Към тях са наложени принудителни административни мерки. В процес на екстрадиция са. Като цяло лицата, на които са наложени принудителни административни мерки, са 30. За седем от тях има подозрения, че са съпричастни към терористични организации", поясни заместникът на Владимир Писанчев, без да уточнява дали тези подозрения са потвърдени по някакъв начин.

По думите на Недялков 30-имата имигранти, които правителството възнамерява да екстрадира, са задържани на територията на страната от началото на бежанската вълна. Той коментира още, че напоследък службата наблюдавала намаляване на имиграционния поток към България.

Председателят на комисията за контрол на службите Димитър Дъбов (БСП) коментира след края на заседанието ѝ, че въпросните седем имигранти са заподозрени за връзки с терористични организации от Афганистан, Сирия и Ливан.

Следващата седмица комисията ще изслуша петимата кандидати за членове на възстановеното бюро за контрол на СРС-тата – Огнян Стоичков, Георги Гатев, Илия Ганев, Бойко Рашков и Огнян Атанасов. По думите на Дъбов кандидат е бил и бившият зам.-вътрешен министър Димитър Георгиев, но той е оттеглил номинацията си.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?