ДАНС поиска спешни мерки за интеграция на малцинствата

ДАНС поиска спешни мерки за интеграция на малцинствата

Има предпоставки за процеси, които в средно и дългосрочен план могат да породят терористични заплахи, заяви председателят на ДАНС Цветлин Йовчев в четвъртък.

Според него е наложително в кратък период да бъдат разработени и реализирани политики за успешна интеграция на обособените общности в България и да се постигне подобряване на благосъстоянието и премахване на социалната диференциация в тях.

Шефът на контраразузнаването заяви още по време на конференция за сигурност в Югоизточна Европа, че трябва да бъдат ограничени възможностите за външно деструктивно въздействие в обособените общности и да бъдат укрепени демократичните права и свободи на гражданите в тях основно при налагане върховенство на закона, свободата на словото и свободната инициатива на личността като икономически субект. Йовчев заяви още, че трябва да бъдат създадени условия за успешна комуникация и междукултурен обмен с обособените социални групи чрез гарантиране на широк и свободен достъп до информация, съобразен с културните особености на общността.

Йовчев коментира още, че има пряка терористична опасност за български контингенти зад граница, а военният министър Аню Ангелов добави, че рискът за бойците ни в Афганистан се увеличава.

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров заяви от своя страна, че бедността представлява заплаха навсякъде по света. По думите му пониженият жизнен стандарт и безработицата създават потенциал за нежелани обществени явление като престъпност и екстремизъм.

"По-заплашително от положението в което се намираме - криза, не виждам", коментира пред журналисти Киров.

По-рано той обясни, че сред основните задачи на службите е разкриването на опитите за нелоялната конкуренция от чужди фирми. По думите му разузнаването се занимава и с проучването на потенциалните инвеститори във всички сфери на икономиката и финансите.

Според Киров това е повсеместна практика и не се отнася само за България.

Миналата седмица се стигна до недоразумение, което прерасна в скандал, заради инвестиционния интерес на чужденци към строителството на писта за Формула 1 край София. Шумотевицата, на която се вързаха редица официални представители на българската държава, сред които премиерът и министри от правителството, се оказа породена не от действителни намерения за инвестиции от страна на компанията от Абу Даби EABG в писта за Формула 1, а от слухове за намерения.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?